woensdag, 20. maart 2019 - 21:06 Update: 20-03-2019 22:22

Stembureaus gesloten

Stembureaus gesloten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De stembureaus zijn gesloten en er kan in Nederland niet meer gestemd worden voor de Provinciale Staten en Waterschap.

De stemming op de Provinciale Staten heeft ook invloed op de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Zal de huidige coalitie van de Tweede Kamer de meerderheid houden in de Senaat, of zal de regering met andere partijen aan tafel moeten zitten. De landelijke opkomst was rond 17.45 uur 33 procent en dat is hoger dan vier jaar geleden

Eerste Kamer

Maurice de Hond kwam om even voor 22.00 uur met een eerste exit poll voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer.

Ook hier is een forse winst te zien voor het Forum voor Democratie. De partij van Baudet komt binnen met 12 zetels en is daarmee even groot als de VVD die 1 zetel moet inleveren. Het CDA gaat van 12 naar 8 zetels en PVV van 9 naar 6. GroenLinks sprokkelt er 3 zetels bij en komt op 7.

De grootste verliezers zijn CDA, D66 en de SP die alle drie vier zetels moeten inleveren.

Zuid-Holland

De eerste exit poll laat zien dat Forum voor Democratie de grootste partij in Zuid-Holland is geworden met 16,1 procent van de stemmen. De VVD op een tweede plaats met 15,6 procent. De PVV is volgens de exit poll van de NOS de grootste verliezer in de provincie. De partij van Wilder verloor 7,4 procent en komt uit op 6,8 procent.

Noord-Brabant

Uit de exit poll van de NOS voor Noord-Brabant blijkt dat de VVD met 10 zetels de grootste partij blijft. Het Forum voor Democratie komt met 8 zetels op een tweede plaats, net als het CDA. De huidige coalitie VVD, D66, SP en PvdA in het Brabantse verliest in de poll 25 zetels en komt nog maar op 30 zetels.

Groningen

In de provincie Groningen blijft de SP de grootste partij, ondanks een verlies van twee zetels. De socialisten komen uit op 6 zetels, gevolgd door de PvdA met 5 zetels. Nieuw in de provincie en ook de grote stijger is Forum voor Democratie. Die krijgen volgens de exit poll van RTV Noord 4 zetels.

Gelderland

In de provincie Gelderland krijgen de D66, SP en GroenLinks de grootste klappen en leveren drie zetels in. Zij gaan respectievelijk van 7 naar 4, van 6 naar 3 en ook GroenLinks gaat van 6 naar drie zetels. Grote winnaar is Forum voor Democratie die 7 zetels binnen haalt. Hiermee zijn ze niet de grootste. De VVD en het CDA leveren beide een zetel in, maar komen op 8 zetels.

Het gaat bij de uitslagen om exit polls en niet om definitieve uitslagen.