woensdag, 27. maart 2019 - 19:00

Vrije keuze voor energieleverancier ook op privaat net

Vrije keuze voor energieleverancier ook op privaat net
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Ook afnemers van elektriciteit en gas op een privaat net kunnen hun eigen energieleverancier kiezen. Zij zitten niet vast aan de leverancier van de eigenaar van het private net - ook wel gesloten distributiesysteem (GDS) genoemd. Afnemers van elektriciteit op een GDS kunnen zelfs kiezen voor meerdere leveranciers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) schrijft dit in een brief aan de energiesector waarin zij nadere uitleg geeft over de regels voor private netten. De ACM heeft hiervoor uitvoerig gesproken met de energiesector.

Keuzevrijheid belangrijk

Voorbeelden van GDS’en zijn de netten van Schiphol, Tata Steel, Shell, AKZO, Dow Chemical, Universitair Medisch Centrum Utrecht, TU Delft en TU Eindhoven. Op deze private netten zijn verschillende bedrijven aangesloten die vaak veel energie gebruiken. Vooral deze grote afnemers van elektriciteit en gas op een GDS willen graag hun eigen energieleverancier kunnen kiezen, blijkt uit signalen die de ACM heeft ontvangen. Zij hebben er weliswaar vaak baat bij dat iedereen op hun GDS dezelfde leverancier heeft (bijvoorbeeld vanwege bulkkorting), maar veel afnemers op een privaat net vinden keuzevrijheid ook belangrijk. Afnemers kunnen dan kiezen voor bijvoorbeeld een leverancier die groene stroom levert.

Meerdere leveranciers

Een afnemer van elektriciteit op een GDS kan zelfs kiezen voor meerdere leveranciers op zijn aansluiting. Hij kan dan een andere leverancier kiezen voor bijvoorbeeld het opladen van zijn elektrische auto’s dan voor het laten draaien van zijn installatie. Verder kan een elektriciteitsproducent op een GDS voor zijn productie in zee gaan met de ene leverancier en voor zijn verbruik met een andere leverancier. Op deze manier is maatwerk mogelijk en krijgt de afnemer volledige controle over zijn energiehuishouding.

Categorie:
Provincie: