maandag, 13. mei 2019 - 15:37 Update: 14-05-2019 8:03

Bezetting varkensboerderij beëindigd

Boxtel

In het Brabantse Lennisheuvel, vlakbij Boxtel, hebben ongeveer 125 activisten van actiegroep Activism On The Road maandagmiddag een varkensboerderij aan de Brede Heide in Boxtel bezet.

Vermeende misstanden

De actiegroep zegt de inval te hebben gedaan om vermeende misstanden in de varkenshouderij aan de kaak te stellen. De actievoerders maken ook video-opnamen in en buiten de varkensboerderij. Buiten de stal staan ook nog eens ongeveer 100 actievoerders.

Politie massaal aanwezig

Er is veel politie ter plaatse. 'We zijn op dit moment aanwezig op de Brede Heide bij  Boxtel. Dierenactivisten bezetten daar een varkensboerderij. In het pand zijn naar schatting ruim honderd activisten aanwezig en buiten staan ook nog tientallen activisten', zo laat de politie maandagmiddag op Twitter weten. 'Alles is erop gericht om afspraken te maken met de dierenactivisten met als doel de bezetting op een rustige manier te stoppen', aldus de politie.

Update 19.00 uur

Er hebben zich inmiddels ook minstens 60 boeren aan de andere kant van de bezette varkensboerderij verzameld. Zij houden een tegenprotest. De politie houdt de twee groepen van elkaar gescheiden. De boeren zijn het niet eens met de bezettingsactie. De actievoerder hebben aangegeven niet eerdere te vertrekken voordat ze de gewonde varkens en biggen mogen meenemen om deze medisch te kunnen laten verzorgen. 

Update 21.45 uur

Inmiddels zijn er nog meer boeren naar de varkensstal gekomen en is het aantal opgelopen naar ongeveer 100. De politie heeft opnieuw aangegeven dat zij in overleg zijn met zowel de actievoerders als met de boeren om de actie op een vreedzame manier te kunnen beëindigen. De politie laat weten dat zij van iedere demonstrant de identiteit controleren. Demonstranten die geen ID-bewijs bij zich hebben zullen worden aangehouden. 

Update 22.00 uur

De burgemeester van Boxtel vindt het onacceptabel dat de actievoerders zijn binnengedrongen bij de boer en zijn bedrijf bezet houden. 'In overleg met OM en politie wordt de bezetting nu beëindigd', zo laat de gemeente Boxtel op twitter weten. Leden van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie zijn de stal binnengegaan om de actievoerders één voor één uit de stal verwijderen. De activisten zijn door de politie gevorderd om de stal vrijwillig te verlaten. Van alle actievoerders wordt de identiteit gecontroleerd. 

Update 14-05-2019

Een aantal actievoerders zijn door de politie aangehouden omdat zij zich niet konden of wilde legetimeren. Van de overige actievoerders is de identiteit vastgesteld. Het Openbaar Ministerie zegt te onderzoeken wat zij strafrechtelijk tegen de actievoerders kan doen. 

 

Categorie:
Provincie: