maandag, 29. juli 2019 - 9:52 Update: 29-07-2019 11:09

'Harde knallen op terrein Tata Steel'

harde knallen, terrein, tata steel
Foto: fbf
Wijk aan Zee

Zondagavond laat hebben inwoners van Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk enkele harde knallen gehoord van het terrein van Tata Steel.

Daarna werd op het terrein van het staalbedrijf een grote vonkenregen gezien. Dit schrijft NH Nieuws maandag. De explosies werden zondagavond rond 23.15 uur gehoord. Een getuige laat in een schriftelijke reactie aan de regionale omroep weten dat 'de bodem trilde' en dat er 'behalve knallen ook een enorme vonkenregen' was. 

Op Facebook meldt Ronald de Kaper uit Wijk aan Zee dat het om 'een ontploffing van slak' gaat.  Een woordvoerder van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZK) bevestigt dat tegenover de krant. Hij zegt dat Tata Steel na de knallen melding maakte van geluidseruptie bij het kiepen van slak door Harsco. Het kiepen van slak is een omstreden deel van het productieproces. Bij het storten van slak komt namelijk grafiet vrij, een restproduct van de productie van staal.

Reactie Tata Steel

Rond 10.00 uur vanochtend liet Tata Steel weten dat de explosies inderdaad afkomstig waren van het terrein van het staalbedrijf. Door een ongeluk bij het kiepen van converterslak kwam die slak in aanraking met water, wat de knallen veroorzaakte.  Volgens Tata Steel is er geen grafiet vrijgekomen bij de ontploffing omdat deze categorie slak geen koolstof bevat. "Converterslak bevat geen koolstof, waardoor er geen grafiet kan vrijkomen", benadrukt de woordvoerder.

 

Categorie:
Provincie: