woensdag, 4. september 2019 - 15:54 Update: 04-09-2019 15:59

Personeel groothandel niet vervolgd na dood winkeldief

Foto van ambulance
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Gouda

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee medewerkers van een Goudse groothandel niet vervolgen voor het overlijden van een winkeldief. Dit heeft het OM woensdag bekendgemaakt.

Geen ademhaling meer

'De man ademde op 11 augustus 2017 niet meer nadat het personeel hem in afwachting van de politie in bedwang had gehouden', aldus het OM. Volgens het Openbaar Ministerie was het handelen van het personeel geoorloofd en dus worden de zaken geseponeerd.

Glazen pui

De winkeldief werd op 11 augustus 2017 gesnapt in de groothandel in Gouda. Hij zei aanvankelijk dat hij alsnog wilde betalen maar zette het toch op een lopen. Om te ontkomen beukte hij tot vier keer met een aanloop tegen de glazen schuifdeur. Toen die ontzet was, ging hij door de ruit naar buiten. Daar werd hij door personeel tegen de grond gewerkt.

Coma

Het personeel bleef op hem zitten tot de politie erbij kwam. Die merkte dat hij niet meer ademde. De winkeldief werd in coma het ziekenhuis binnen gebracht. Na drie dagen werd hij naar Polen vervoerd omdat familie hem daar wilde verzorgen. Tijdens de reis overleed hij.

Tijdsverloop

Omdat de man is overleden onderweg naar Polen, is de sectie daar verricht. De resultaten daarvan heeft het Openbaar Ministerie na herhaald aandringen pas eind 2018 mogen ontvangen om te laten vertalen en beoordelen. Het is spijtig dat daarmee ook het personeel van de winkel en de nabestaanden lang op een beslissing hebben moeten wachten. Dit zal voor hen een lange periode van onzekerheid zijn geweest.

Ernstige afloop

Tegelijkertijd had de aanhouding onbedoeld een ernstige afloop; er is een persoon overleden, wat uiteraard veel verdriet bij zijn familie en vrienden teweeg brengt. Een zorgvuldige afweging is dan op zijn plaats en daarvoor was het sectierapport van belang.

Grof fysiek geweld tegen glazen deur

Burgers mogen iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie. Het ging hier om een sterke jongeman die al grof fysiek geweld had gebruikt tegen de deur, zich op de grond bleef verzetten, niet voor rede vatbaar was en mogelijk een gevaar vormde voor anderen. De door de medewerkers gebruikte krachtsinspanning was nodig om hem onder controle te houden.

Laatste minuut

Op camerabeelden is te zien dat de winkeldief zich de laatste minuut voordat de politie het overneemt niet meer beweegt. Volgens het OM mag van het personeel niet worden verwacht dat zij dit onmiddellijk hadden opgemerkt. Zij zijn geen ervaringsdeskundigen.

Resultaten van de sectie

Bij de sectie zijn kleine letsels aangetroffen die kunnen zijn ontstaan tijdens de inbedwanghouding, maar ook tijdens het medisch handelen daarna. Er blijkt in elk geval niet dat rond de kin en nek grote kracht is gebruikt. Mede daarom vindt het Openbaar Ministerie het optreden van het personeel proportioneel en dus toegestaan. Al met al is er volgens het OM geen wettig en overtuigend bewijs dat de medewerkers van de groothandel schuld hebben aan het overlijden van de winkeldief. Het zal de zaken daarom seponeren.

Categorie:
Provincie: