woensdag, 18. september 2019 - 9:13 Update: 19-09-2019 9:12

Advocaat van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdamse wijk Buitenveldert

liquidatie Derk Wiersum
Foto: Bon
Amsterdam

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert is woensdagochtend een man op straat doodgeschoten. Het gaat om Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. Dit heeft de politie bevestigd.

Buitenveldert

De 44-jarige Wiersum werd rond 07.30 uur neergeschoten aan de Imstenrade, de straat waar hij woont. Hij staat kroongetuige Nabil B. bij in de liquidatiezaak Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Een buurtbewoner laat weten meerdere schoten te hebben gehoord. De schutter is volgens de politie te voet gevlucht in de richting van de Van Boshuizenstraat.  De politie zoekt nu in de omgeving van de Boshuizenstraat naar de man. Het gaat volgens het opsporingsbericht om een tiener tussen de 16 en 20 jaar oud met een slank postuur en ongeveer 1,75 m lang. Hij was in het zwart gekleed en droeg een capuchontrui. 

Het slachtoffer werd ter plaatse door hulpdiensten gereanimeerd maar overleed aan zijn verwondingen. De politie is een onderzoek gestart. Wiersum laat twee jonge kinderen achter. 

Moordbende

Hoofdverdachten in de zaak Marengo, Ridouan Taghi en Said Razzouki, gelden als de meest gezochte criminelen in Nederland en zijn kopstukken in een gevreesde moordbende. 

Op 29 maart 2018 werd de onschuldige broer van de kroongetuige al doodgeschoten, waarschijnlijk als vergelding. Daarvoor werd een man veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Sindsdien zit de overige familie van de kroongetuige ondergedoken.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie)

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, die vandaag eigenlijk aanwezig moet zijn bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer ontbreekt naar aanleiding van de liquidatie van advocaat Wiersen. Grapperhaus heeft zich op zijn ministerie laten informeren over gebeurtenissen in Amsterdam en heeft een speciaal team samengesteld dat onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de moord op Wiersum gaat onderzoeken. Ook zal de NCTV een team gaan leiden voor extra beveiliging van bedreigde personen. 

Update politie

'Het forensisch onderzoek op de plaats delict is nog in volle gang. In de omgeving wordt er uitgebreid buurtonderzoek gedaan. De afzetting zal nog enkele uren duren', zo heeft de politie laten weten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: