woensdag, 9. oktober 2019 - 17:09 Update: 09-10-2019 17:31

Erdogan begonnen met aanval op Noordoost-Syrië

Erdogan begonnen met aanval op Noordoost-Syrië
Bagdad

Het Turkse leger is gestart met de aanval op het noordoosten van Syrië, zegt de Turkse president Erdogan. De Koerdische strijders in het gebied bevestigen dat de Turkse luchtmacht is begonnen met bombardementen.

De aanvallen zouden zijn gericht tegen de organisaties PKK / YPG. Volgens CNN Turk zou Erdogan het doel voor ogen hebben de terroristenzone in de zuidelijke grens te vernietigen en vrede in de regio te brengen. 

Erdogan wil dat er in het noorden van Syrië een veiligheidszone wordt ingesteld. Daar moeten enkele miljoenen Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije zitten, naartoe worden gebracht. Inmiddels ontvluchten veel mensen de grensplaats Ras al Ain die zwaar onder vuur ligt. 

Erdogan is gegonnen met zijn aanval nadat president Trump in een gesprek met hem dit weekend had aangegeven de Amerikaanse militairen uit het gebied terug te trekken.

De Koerden zijn woedend en voelen zich in de steek gelaten. Na het besluit van Trump kreeg hij een hoop kritiek over zich heen van politici, onder wie ook van zijn eigen partij. 

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft de Turken opgeroepen om de aanval te stoppen.

Categorie:
Provincie: