vrijdag, 18. oktober 2019 - 13:55 Update: 18-10-2019 15:36

Amsterdamse brandweer mag in 2020 kwartaalroosters maken

helm-brandweer-kazerne
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De Amsterdamse brandweer mag met ingang van 2020 de manier waarop de roosters voor brandweerlieden worden gemaakt aanpassen naar kwartaalroosters. 'Dat heeft de kantonrechter vrijdag besloten in een zaak van de korpsleiding tegen de ondernemingsraad', zo meldt de rechtbank Amsterdam vrijdag.

Ruilen diensten terugdringen

De korpsleiding wil de diensten van de operationele medewerkers en de opleidingen per kwartaal inroosteren in plaats van per jaar: daarmee hoopt de leiding de organisatie flexibeler te maken en het systeem van ruiling van diensten, wat op grote schaal gebeurt bij het jaarrooster, terug te dringen.

'Belang veranderingen onvoldoende aangetoond'

De ondernemingsraad vond echter dat de korpsleiding het belang van de veranderingen onvoldoende had aangetoond en onthield zijn instemming aan de voorgenomen besluiten. De leiding bracht de kwestie vervolgens voor kantonrechter. Die oordeelt nu dat de leiding het belang van een roosterwijziging wel degelijk voldoende heeft aangetoond en geeft plaatsvervangend de gevraagde toestemming.

Blokken van 9 uur niet aanpassen

Op een ander punt geeft de kantonrechter de ondernemingsraad gelijk: het systeem van inroosteren in blokken van 9 uur voor sommige indirecte werkzaamheden mag de leiding niet aanpassen. De kantonrechter vindt dat dit deel van het besluit in het overlegtraject met de ondernemingsraad onvoldoende is toegelicht en onderbouwd. De gevraagde toestemming op dit punt wordt daarom onthouden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: