maandag, 28. oktober 2019 - 12:18 Update: 28-10-2019 13:28

Ook gerechtshof legt man celstraf op voor verstoppen dode moeder

man, celstraf, verbergen, overleden moeder, uitkeringen
Foto: SXC
Maastricht

Een 66-jarige man uit Heerlen heeft in hoger beroep tien maanden cel gekregen, waarvan vijf voorwaardelijk, voor het verbergen van het lijk van zijn moeder .

In juli 2013 overleed zijn moeder op 91-jarige leeftijd. De man hield dat feit daarna bijna 2,5 jaar stil. Op deze manier kon hij haar AOW- en pensioenuitkering opstrijken. In totaal een bedrag van 72.800 euro. Dit melden meerdere media maandag. 

Nadat de vrouw was overleden, verpakte de zoon het lijk in plastic. Vervolgens maakte hij van een kledingkast een kist en sloot die hermetisch af. De kist verstopte hij thuis.  Die werd in een aparte kamer op een matras gezet. Volgens het hof verdreef de man met geurmiddelen de stank en zette hij 's nachts ramen open. Na een tip van buurtbewoners, die de vrouw al lang niet meer hadden gezien, werd de kist gevonden. Dat was in december 2015. 

De rechtbank had de man eerder 6 maanden onvoorwaardelijk opgelegd. Maar volgens het hof is tien maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk op zijn plaats.  Maar omdat het proces lang heeft geduurd, is van het onvoorwaardelijk deel een maand af gegaan, zegt een woordvoerder van het hof.

Het hof vindt dat de man weloverwogen en beredenerend te werk is gegaan en dat hij geen enkel respect heeft getoond voor het lichaam en nabestaanden die afscheid hadden willen nemen. De 66-jarige man verklaarde in het proces dat hij niet op bijstandsniveau wilde leven en dat hij een en ander bovendien had overlegd met zijn moeder, zo weet de NOS. Hij moet  15.500 euro terugbetalen aan de pensioenverzekeraar. 

De gemeente waarbij de man staat ingeschreven eist ook geld terug voor ten onrechte ontvangen uitkeringen, maar moet daarvoor een bestuursrechtelijke procedure starten, omdat het hof, anders dan de rechtbank, de gemeente niet-ontvankelijk heeft verklaard. 

 

Categorie:
Provincie: