donderdag, 19. december 2019 - 14:21

20-jarige verdachte spooktelefoontjes aangehouden

Foto van noodoproep 112 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Dantumadeel

Op woensdag 18 december werd door de politie in Denemarken op verzoek van de politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) een 20-jarige verdachte uit de gemeente Dantumadeel aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van spooktelefoontjes richting verschillende hulpverleningsinstanties, bedrijven en willekeurige burgers. Door het OM wordt aan Denemarken de uitlevering gevraagd van de verdachte.

Onderzoek

Sinds begin 2019 hebben verschillende bedrijven waaronder politie, DV&O, brandweer, ziekenhuizen, verloskundepraktijken, hotels en willekeurige burgers meerdere telefoontjes gehad. Zogenaamde prankcalls/neptelefoontjes danwel conferencecalls. Hierbij werden valse meldingen gedaan, mensen bedreigd en/of telefoonlijnen/centrales met elkaar verbonden. Lijnen van verschillende hulpverleningsinstanties werden bezet gehouden. Een ziekenhuis in Nederland werd in één maand meer dan 1000 keer gebeld. Hij uitte ook bedreigingen richting verschillende ziekenhuizen. Of hij belde een willekeurig iemand, deed zich voor als politieman en vertelde dat er een dierbare was overleden.

Aanhouding

De 20-jarige verbleef niet alleen in de gemeente Dantumadeel maar reisde regelmatig zowel door Nederland als door andere landen. Dat de verdachte is aangehouden betekent niet dat het onderzoek is afgelopen. Dit is nog in volle gang. Zodra de verdachte in Nederland is zal hij worden verhoord.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: