donderdag, 9. januari 2020 - 22:22 Update: 09-01-2020 22:32

Bont voor Dieren en Famke Louise lanceren heftige documentaire over Chinese bontindustrie

bont voor dieren, famke louise, documentaire, chinese bontindustrie
Foto: Printscreen / YouTube / Bont voor Dieren
Amsterdam

Zojuist heeft zangeres Famke Louise, in samenwerking met Bont voor Dieren en Videoland, de documentaire ‘Bont Girl’ gelanceerd in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Aanvankelijk werd gecommuniceerd dat zij een kledinglijn met bont zou lanceren, maar dit bleek een ludieke actie om aandacht te vragen voor de documentaire. Een 'activist' rende tijdens de lancering het podium op en besmeurde Famke Louise met rode verf. Vervolgens startte de documentaire. Nadat Famke Louise in 2018 was uitgeroepen tot Dom Bontje, wilde zij met eigen ogen toezien hoe de bontindustrie in China eraan toe gaat.

Veel bont dat in Nederland wordt verkocht, is afkomstig uit China. In de documentaire is onder andere te zien hoe bontdieren leven in kleine, smerige kooien en hoe zij worden behandeld. Ook wordt getoond hoe een pas gedode wasbeerhond wordt gevild. Famke Louise: “Ik had destijds totaal geen besef van het leed in de bontindustrie. Met deze documentaire hoop ik dat andere mensen ook wakker worden en geen bont meer dragen. Het was nodig om het opzetten van een kledinglijn als dekmantel te gebruiken. Hierdoor kregen we toegang tot de bontmarkten en -boerderijen in China”. In de documentaire vertelt Famke Louise met tranen in de ogen dat zij begrijpt waarom ze genomineerd was voor Dom Bontje. Ze geeft aan dat het een domme keus is geweest van haar om bont te dragen.

Geen ‘Fashion Girl’, maar ‘Bont Girl’

Het idee om onze campagneleider Moranni te Winkel, in de vorm van een ‘activist’, het podium op te laten rennen om Famke Louise onder te sprayen met rode verf, kwam van haar zelf. Bont voor Dieren zat in het complot en de jas van konijnenbont die ondergespoten werd, had ze gekregen van de stichting. De medewerker van Bont voor Dieren die het podium oprende, werd vervolgens door de beveiliging weggevoerd. Tot aan het moment dat de documentaire begon, wist niemand van de genodigden dat dit zou gebeuren.

Bont voor Dieren is ontzettend blij met de samenwerking met Famke Louise. Waarnemend directeur Karen Soeters: “Het is meer dan geweldig dat wij dankzij deze documentaire op zo’n enorm grote schaal het publiek kunnen bereiken over de gruwelen van de bontindustrie. Het is ook heel dapper dat zij deze confronterende reis is aangegaan. We bereiken hiermee niet alleen de Videolandkijkers, maar ook zo ontzettend veel jonge volgers van Famke Louise. Zij is voor veel jongeren een rolmodel. Doordat zij zich openlijk uitspreekt tegen bont, zullen jongeren minder snel bont kopen. Dit is weer een stap dichterbij een bontvrij Nederland.  

Bont voor Dieren start burgerinitiatief voor importverbod bont

Bont voor Dieren werkt al jaren internationaal op politiek vlak met zusterorganisaties aan bontfokverboden. Het feit dat er jaarlijks alleen al in China ruim 50 miljoen wasbeerhonden, vossen en nertsen worden gedood voor hun vacht, toont de ernst om nu in actie te komen. Bont voor Dieren werkt aan een importverbod van bont, al dan niet verwerkt in kleding. Bont voor Dieren zet de strijd voor een bontvrij Nederland onverminderd door!