zaterdag, 8. februari 2020 - 15:30

Veestapel van 84 dieren in bewaring genomen

koe-uier
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Noord-Holland

Het team dierenwelzijn Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met de dierenpolitie in januari een complete veestapel in bewaring genomen van een bedrijf in Noord-Holland.

Bij het bedrijf waren door de NVWA vele overtredingen geconstateerd in het verleden. Dit betroffen overtredingen op gebied van huisvesting en verzorging van de dieren. Aan de reeds lopende bestuurlijke lasten bleken door de eigenaren van het bedrijf niet te zijn voldaan en nieuwe overtredingen werden door de NVWA geconstateerd. Gevolg was dat in totaal 84 dieren (koeien, stieren, kalveren en pinken) in bewaring zijn  genomen. Een rund moest worden geeuthanaseerd. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt.

Dierenverwaarlozing en dierenwelzijn

Om dierenverwaarlozing tegen te gaan, voeren de teams dierenwelzijn van de NVWA jaarlijks inspecties uit bij beroepsmatige houders van landbouwhuisdieren, honden en katten. Dit zijn onaangekondigde inspecties op grond van een risicogebaseerde steekproef en inspecties naar aanleiding van meldingen.