De Hartstichting werkt er al jaren aan om het netwerk van burgerhulpverleners en dag en nacht beschikbare AED's aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu te vergroten. Wanneer bij een hartstilstand direct 112 wordt gebeld, dan wordt het oproepsysteem HartslagNu in werking gesteld. Burgerhulpverleners in de omgeving van het slachtoffer worden opgeroepen om een AED te halen of meteen naar het slachtoffer te gaan om te starten met reanimeren. Omdat in veel gevallen burgerhulpverleners sneller ter plaatse zijn dan de ambulance, wordt er cruciale tijd gewonnen. De overlevingskansen bij een hartstilstand zijn het grootst wanneer een reanimatie binnen de eerste 6 minuten wordt gestart en er een AED wordt ingezet. Voor een ambulance is dat vaak niet haalbaar.
Noord Holland
Van de ruim 2400 AED's die in de provincie Noord-Holland zijn aangemeld, is meer dan 71% 24 uur per dag beschikbaar. In plaatsen zoals Amsterdam en Zaandam zijn nog een groot aantal AED's nodig om de dekking op orde te krijgen. Alkmaar en Den Helder zijn goed op weg naar een volledige dekking en hebben in een aantal woonkernen nog een paar AED's nodig. In plaatsen zoals Bergen, Opmeer en Castricum is de dekking in de woonkernen al goed op orde.
Overleving groter met gebruik AED
In opdracht van de Hartstichting heeft marktonderzoeksbureau Ipsos een onderzoek gedaan naar het kennisniveau van Nederlanders over tijdige reanimatie en de aanrijtijden van hulpdiensten. Wat blijkt, het kennisniveau is vrij goed. De meeste Nederlanders schatten goed in dat de reanimatie binnen 6 minuten gestart moet worden om meer succes op overleving te hebben en dat de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance in Nederland 8-10 minuten is. Toch denkt nog bijna een kwart van de Nederlanders (23%) dat je meer tijd dan 6 minuten hebt. Terwijl de overlevingskans dan juist aanzienlijk afneemt. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet zorgt voor een verlaging van de overlevingskans met 10%.
Marianne Spoelstra, woordvoerder Hartstichting: "We zijn heel blij dat het merendeel van de Nederlanders het belang kent van reanimatie binnen 6 minuten. Voor een duurzaam netwerk is het van belang aandacht te blijven vragen voor de inzet van burgerhulpverleners en dag en nacht beschikbare en geregistreerde AED's. AED's moeten goed beheerd en onderhouden worden en ook fluctueren de aantallen burgerhulpverleners nog wel eens door mensen die ofwel stoppen of zich aanmelden. We zetten nu in op het werven van de laatste 5.000 AED's onder burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Deze AED's zijn nodig op specifieke plekken waar in een straal van 500 meter nog geen dag en nacht beschikbare AED is. Zo zorgen we voor een dekkend AED-netwerk en kunnen we nog meer levens redden."