maandag, 9. maart 2020 - 14:47 Update: 09-03-2020 21:03

Strafproces tegen vier verdachten neerhalen MH17 van start

rechtbank-schiphol
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Schiphol

Maandag is om 10.00 uur op het Justitieel Complex Schiphol de eerste zitting begonnen van het strafproces tegen de vier personen die verdacht worden van het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

BUK-TELAR

Het OM verdenkt Igor Vsevolodovich Girkin, Sergey Nikolayevich Dubinskiy, Oleg Yuldashevich Pulatov, Leonid Volodymyrovych Kharchenko van nauwe samenwerking om de BUK-TELAR te verkrijgen en in stelling te brengen op de afvuurlocatie met als doel een vliegtuig neer te schieten. 

Strafbare feiten

De vier verdachten worden vervolgd voor het doen verongelukken van vlucht MH17 met de dood van de 298 inzittenden tot gevolg, strafbaar gesteld in artikel 168 van het Wetboek van Strafrecht; de moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17, strafbaar gesteld in artikel 289 van het Wetboek van Strafrecht. Drie verdachten hebben de Russische nationaliteit, de vierde is Oekraïens.

JIT-landen continueren samenwerking MH17-onderzoek

De opsporingsautoriteiten van de JIT-landen – Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland – hebben afgelopen zondag aan de vooravond van de start van het MH17-strafproces in Amsterdam de verlenging van hun samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met deze verlenging wordt onderstreept dat het onderzoek naar het neerhalen van MH17 parallel aan de start van de strafzaak onverminderd blijft doorlopen.

Start strafproces

Maandag 9 maart om 10.00 uur start het strafproces tegen de vier verdachten - Girkin, Dubinskiy, Pulatov en Kharchenko. Zij worden vervolgd voor het doen verongelukken van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014, met de dood van de 298 inzittenden tot gevolg, en de moord op die inzittenden. De JIT-partners, die het onderzoek samen met Nederland hebben uitgevoerd, zullen aanwezig zijn bij de zitting voor de rechtbank Den Haag in het Justitieel Complex Schiphol.

'Zaak van lange adem'

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie en leider van het MH17-team, Digna van Boetzelaer: 'Het MH17-onderzoek is een zaak van lange adem. Dat Nederland morgen met de vervolging tegen de vier verdachten begint betekent niet dat het onderzoek daarmee klaar is. Ik zie het strafproces als een belangrijke stap op weg naar waarheidsvinding en verantwoording. De lange tijd van het onderzoek heeft op de nabestaanden van de MH17 slachtoffers een zware wissel getrokken. Ik ben vooral voor hen opgelucht dat de rechtsgang nu van start gaat. Het Openbaar Ministerie is er klaar voor.'

Goede onderlinge samenwerking

Met de ondertekening bevestigen de JIT-partners de jarenlange goede onderlinge samenwerking en de continuering daarvan. Zij spraken bovendien opnieuw hun vertrouwen in het Nederlands rechtssysteem uit.

Kranslegging

Zondagochtend hebben de JIT-landen een bezoek gebracht aan het MH17-monument te Vijfhuizen en hebben hun vertegenwoordigers een krans neergelegd om alle 298 omgekomen inzittenden van vlucht MH17 te herdenken.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: