dinsdag, 21. juli 2020 - 14:21 Update: 21-07-2020 15:30

RIVM: Aantal coronabesmettingen in week tijd verdubbeld

covid-19-test-isolatie
Foto: Pixabay/geralt
Bilthoven

In de afgelopen week zijn bij het RIVM 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. 'Dat is bijna een verdubbeling van de gemelde besmettingen in de voorgaande week toen er nog 534 nieuwe meldingen bijkwamen', zo laat het RIVM dinsdagmiddag weten.

'Aan maatregelen houden'

'We zien dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus weer toeneemt. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten', aldus het RIVM.

Reproductiegetal op 1,29

Het reproductiegetal R laat bij een epidemie zien hoe snel het virus zich verspreidt. Het reproductiegetal (Rt Real Time ) is deze week 1,29. Het is voor het eerst sinds 15 maart dat de bandbreedte van de Rt geheel boven de 1,0 ligt. Dat is ook een aanwijzing dat na een periode van weinig besmettingen de verspreiding van het nieuwe coronavirus weer toeneemt in Nederland. Het reproductiegetal R geeft aan hoeveel andere mensen een persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Met het huidige reproductiegetal van 1,29 besmetten 100 mensen samen weer 129 andere mensen.

Percentage positieve testen stijgt

Tussen 13 juli en 19 juli hebben 88.886 personen zich laten testen bij de testlocaties van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en. Dat zijn ruim 12.000 meer uitgevoerde testen dan de week daarvoor, toen 75.547 testen werden afgenomen.
Het percentage mensen met een positieve test steeg van 0,6% in weeknummer 28 (6 tot en met 12 juli) naar 1,0% in de week van 13 tot en met 19 juli.

Regionale verschillen

Er zijn regionale verschillen in het aantal meldingen per provincie. Dit is ook zichtbaar in het aantal afgenomen testen per 100.000 inwoners en het percentage positieve testen per regio. Met name in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland is een toename te zien in het aantal meldingen.

Aantal besmettingsclusters in Nederland

Verspreid over het land neemt het aantal lokale clusters met meer dan twee aan elkaar gerelateerde besmettingen toe. Er zijn op dit moment 96 actieve COVID -19 clusters in Nederland. De gemiddelde grootte van deze clusters is 5,4 personen (range 3-23). Deze besmettingen vinden voornamelijk plaats in de thuissituatie, maar de laatste weken is er een toename van besmettingen die het gevolg zijn van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of het café.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: