donderdag, 27. augustus 2020 - 15:36

Defensie krijgt middel tegen zelfgemaakte explosieven

Het TESt Lane Analysis Mobile (TESLA-M) voertuig
Foto: Defensie
Soesterberg

Zelfgemaakte explosieven vormen een groot gevaar in missiegebieden. De zogenoemde Improvised Explosive Devices (IED’s) hebben Nederlandse militairen in onder meer Afghanistan het leven gekost. In 2021 krijgt Defensie een middel om militairen tegen dit soort projectielen te beschermen.

Dat zou moeten kunnen met behulp van het TESt Lane Analysis Mobile (TESLA-M) voertuig. Dit gaat de firma Rohde & Schwarz Benelux uiterlijk medio volgend jaar leveren. Gisteren is dat contractueel vastgelegd.

Op afstand tot ontploffing

IED’s worden in de meeste gevallen op afstand tot ontploffing gebracht. Dat gebeurt via uiteenlopende draadloze technieken, variërend van mobiele telefoons tot deurbellen. Om de signalen ervan in een breed elektromagnetisch spectrum te onderdrukken, maakt Defensie voor zowel persoons- als voertuigbeveiliging gebruik van stoorzenders, Jammers genaamd. Dit zo optimaal mogelijk laten werken kan met behulp van de TESLA-M; een hoogwaardige mobiele meetopstelling waarmee diverse soorten Jammerconfiguraties zijn te beproeven.

Verfijnd

De state-of-the-art-meetinstrumenten worden geïnstalleerd in een Mercedes Sprinter bestelwagen. Na de oplevering van de TESLA-M wordt het systeem verder verfijnd. Dat gebeurt in samenwerking met de gebruikers vanuit het Defensie Expertise Centrum, DEC-IED en specialisten van TNO. 

Categorie:
Provincie: