dinsdag, 29. september 2020 - 9:55 Update: 29-09-2020 17:38

Grootschalig actie tegen vervaardiging synthetische drugs

politie-ketel-drugs
Foto: Politie Zeeland West-Brabant
Tilburg

In alle vroegte zijn er dinsdag door de politie in een grootschalig onderzoek naar de productie van synthetische drugs zes arrestaties verricht in Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Nootdorp.

Crimineel netwerk ontmantelen

Met deze actie willen politie en het Openbaar Ministerie het criminele netwerk ontmantelen, dat ketels produceert en levert aan meerdere drugsproductielocaties verspreid over het hele land. Voor het produceren van synthetische drugs is apparatuur, kennis en expertise nodig. Cruciaal hierin zijn ketels: zonder ketels is er geen synthetische drugsproductie mogelijk. De laatste jaren zien politie en OM de ketels steeds professioneler worden en is er sprake van schaalvergroting. Criminelen gaan bovendien over op de productie van meer destructievere soorten drugs, zoals crystal meth. Reden te meer om deze aanpak te hanteren.

6 aanhoudingen

Er zijn 6 verdachten aangehouden, vier Tilburgers van 32, 35, 47, en 60 jaar oud, een 55 jarige man uit ’s-Hertogenbosch en een 43-jarige man uit Nootdorp. De zoekingen vonden plaats in Tilburg (12), Rotterdam, ‘s-Hertogenbosch, Nootdorp, Den Haag en IJsselstein.

Ketels in beslag genomen

Er zijn ketels in beslag genomen, onderdelen van ketels en zeer kostbare machines om (onderdelen van) ketels te fabriceren. Verder zijn er twee vuurwapens gevonden en is er beslag gelegd op een woning. Ook zijn er luxe goederen zoals voertuigen en horloges in beslag genomen. De rechercheurs vonden een aanzienlijk geldbedrag waar de herkomst van onderzocht zal worden.

Crimineel vermogen

Tijdens de zoekingen vandaag is speciale aandacht voor het criminele vermogen van het netwerk. Criminelen betalen onderling vele duizenden euro’s per stuk voor nieuwe ketels, daarnaast bestaat er een lucratieve handel in gebruikte en gemodificeerde drugsketels. Dit criminele vermogen wordt vaak opnieuw geïnvesteerd in andere drugslabs, of het geld wordt witgewassen.

Bestuurlijke sluitingen

In het onderzoek werken politie en justitie samen met onder andere de gemeente Tilburg. De gemeente is voornemens de bedrijfspanden waar de ketels zijn aangetroffen of geproduceerd per direct bestuurlijk te sluiten.

Encro chat

Tijdens het onderzoek naar deze ketelbouwer en zijn netwerk is ook gebruikt gemaakt van informatie uit Encrochat. Dit is versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen onderling. Dit jaar slaagde de Nederlandse en Franse politie erin om dit netwerk te kraken.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: