woensdag, 11. november 2020 - 16:24 Update: 11-11-2020 17:32

OM eist celstraffen en ontneming van 4,9 miljoen voor grootschalige beursfraude

rekenmachine-boekhouding
Foto: Pixabay/ID 777546
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tot drie jaar en twee ontnemingsvorderingen van in totaal 4,9 miljoen euro vanwege een omvangrijke beursfraude geëist. Dit meldt het OM woensdagmiddag.

Criminele organisatie

Het OM verwijt drie verdachten deelname aan een criminele organisatie, bedrog in jaarcijfers en valsheid in geschrift. Het OM is van mening dat de mannen, twee toenmalige Innoconcepts N.V. beleidsbepalers van 70 en 66 jaar en de 61-jarige financiële man van Innoconcepts N.V., deel uitmaakten van een organisatie die als oogmerk het plegen van misdrijven had. 

Dubieuze boekhouding

Zo zouden er in deze zaak onware balansen en onware winst- en verliesrekeningen opzettelijk openbaar zijn gemaakt. Daarnaast zou er ook gebruik zijn gemaakt van valselijk opgemaakte geschriften te weten valse Letters of Representation waarmee de controlerend accountant vals voorgelicht zou zijn. Het ging om de periode 1 januari 2005 tot en met 31 augustus 2009. Het betrokken beursfonds is op 23 december 2010 failliet gegaan.

Wirecard

De FIOD heeft naar aanleiding van aangiften door de voormalige algemeen directeur en leden van de Raad van Commissarissen het beursfonds, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Vereniging Effectenbezitters (VEB) een omvangrijk onderzoek ingesteld. Uit dat onderzoek is volgens het OM gebleken dat er sprake was van een crimineel samenwerkingsverband. 

Accountant misleid

Op de zitting vergeleek de officier van justitie de zaak met het lopende Wirecard-onderzoek in Duitsland: 'Ook in de zaak van InnoConcepts hebben de verdachten de controlerend accountant misleid met onjuiste saldobevestigingen en veel informatie voor de accountant verzwegen. Daarnaast publiceerde het bedrijf publiceerde stelselmatig onjuiste cijfers en persberichten, fingeerde transacties, stelde stelmatig cijfers op die geen getrouw beeld gaven de omzet, winst, activa en eigen vermogen.'

100 miljoen

De schade door deze fraude en het onterecht handhaven van de beursnotering van het aandeel InnoConcepts op Euronext is volgens het OM enorm. De officier van justitie haalde op de zitting communicatie tussen de verdachten uit 2007 aan waarin zij volgens hem zelf al schrijven dat ze meer dan 100 miljoen euro hebben verbrand. 'De schade voor beleggers, financiers en handelscrediteuren in de faillissementen van InnoConcepts en haar deelnemingen kan niet precies worden vastgesteld maar overschrijdt de 100 miljoen euro ruimschoots. Dat is het bedrag dat de heren zelf noemen in 2007, toen ze zijn gestopt met tellen.', aldus de officier. Volgens hem is de werkelijke schade vermoedelijk veel hoger.

Ernst van de feiten en strafmaat

Het OM ziet het deelnemen aan een criminele organisatie als een delict dat de openbare orde raakt. Daarnaast is valsheid in geschrift volgens het OM ook een ernstig feit. Immers, in het maatschappelijke verkeer moet je uit kunnen gaan van de juistheid van geschriften. In deze zaak is ook aan de orde het vertrouwen dat financiers en beleggers moeten kunnen stellen in gepubliceerde jaarcijfers en andere financiële gegevens. 

'Doortraptheid van fraude'

De officier: 'Gelet op de aard van de feiten die in de visie van het OM bewezen kunnen worden, de duur daarvan, de criminele samenwerking, de doortraptheid van de fraude en de enorme omvang van de schade zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van aanzienlijke duur passend.' Tegen de twee bestuurders en leiders van het criminele samenwerkingsverband en beleidsbepalers, eiste het OM tegen de 70 jarige man 36 maanden en tegen de 66 jarige man 30 maanden. Ook hoorden zij een ontnemingsvordering van respectievelijk 3.430.000 en 1470.000 tegen zich eisen. In de zaak van de financiële man heeft het OM een gevangenisstraf voor de duur van achttien maanden gevorderd.

Categorie:
Provincie: