zondag, 22. november 2020 - 10:43 Update: 22-11-2020 10:52

Vogelgriep pluimveebedrijf Hekendorp, 100.000 dieren geruimd

kip-pluimveehouderij-scharrel
Foto: Archief EHF
Hekendorp

In de provincie Utrecht is in het plaatsje Hekendorp bij een leghennenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de besmettelijke vogelgriep', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondag.

Circa 100.000 dieren geruimd

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. 'In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie.

Vervoersverbod

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 10 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: