donderdag, 3. december 2020 - 12:48 Update: 03-12-2020 13:10

Postume Edison Jazz Oeuvreprijs voor pianist Louis van Dijk

louis-van-dijk-pianist-jazz
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Louis van Dijk heeft postuum de Edison Jazz Oeuvreprijs gekregen. Dit heeft de Edison Stichting donderdagavond bekendgemaakt.

'Hoop'

Selma van Dijk had donderdagavond de eer om de Edison bij talkshow M in ontvangst te nemen voor het oeuvre van haar overleden vader Louis van Dijk. Cor Bakker en Noortje Herlaar brachten ter ere van Louis zijn prachtige nummer 'Hoop' ten gehore.

Markant

Louis van Dijk geldt als één van de meest markante pianisten van zijn generatie. Hij won op zijn 19de  “in de moderne sector”  het iconische Loosdrecht Jazz Concours 1961, maar studeerde ook cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij ontving daarna onder meer negentien gouden en drie platina platen, vier Edisons en wordt nu terecht postuum onderscheiden met de ere Oeuvre Edison.

Jazz

Toen Louis van Dijk april dit jaar overleed liet hij een omvangrijk én opvallend veelzijdig oeuvre na. Het beslaat rond de 90 verschillende albums. Platen waarbij Louis -net als zijn voorbeeld Oscar Peterson- de rol van een subliem dienende begeleider inneemt, maar ook samen met legendarische jazz combo’s. En daarnaast een lange lijst van diverse samenwerkingen met onder meer Ramses Shaffy (Shaffy Chantant), Ann Burton, Pim Jacobs, Rita Reys, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Rogier van Otterloo, Dick Bakker, Thijs van Leer, Jaap van Zweden, het Rosenberg Trio, Toots Thielemans, Chris Hinze, Frits Landesbergen, gevleugelde vriend prof. mr. Pieter van Vollenhoven en protegé Cor Bakker.

Improvisatie

Met zijn onuitputtelijke improvisatievermogen, fraaie touché en briljante speelgemak overtuigde hij zes decennia in diverse genres. Van zijn geliefde Bach tot Bacharach, Bannink en de Beatles. En van Monk en Morricone tot Mozart.

Concept albums

Onder leiding van producers John J. Vis en Ruud Jacobs maakte Louis van Dijk bijzonder succesvolle concept albums, waarmee hij begin jaren zeventig één van Nederlands bekendste pianisten werd. Om met zijn favoriete schrijver Gerard Reve af te sluiten, het oeuvre Louis van Dijk “is niet onopgemerkt gebleven”.

Categorie:
Provincie: