vrijdag, 4. december 2020 - 16:27 Update: 04-12-2020 16:28

Zes jaar celstraf voor jarenlang seksueel misbruik in zorgboerderijen

rechtbank-toga
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Gorkum

De nu 79-jarige leider van verschillende voormalige therapeutische zorginstellingen in Zuid-Holland is ook in hoger beroep veroordeeld. 'Het gerechtshof Den Haag heeft deze uitspraak vrijdag gedaan in een zaak die al eerder veel media-aandacht trok', zo meldt het gerechtshof vrijdag.

Jarenlang seksueel misbruik

De therapeut en kerkelijk leider v. E. werd verdacht van jarenlang seksueel misbruik met verschillende van zijn vrouwelijke cliënten. De zaak speelde in de jaren 2008-2015 in zorgboerderijen Hoeve de Nes en Hoeve Jedidja, op verschillende kleinschalige locaties rondom Gorkum. 

Vrijspraak verkrachtingen

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen de vrijspraken van verkrachting door de verdachte omdat hij stelde onschuldig te zijn. Het gerechtshof komt net als de rechtbank tot vrijspraken van de verkrachtingen. Voor de wel bewezen ontuchtzaken met drie van zijn voormalige cliënten legt het hof een hogere gevangenisstraf dan de rechtbank op. 

Recidivegevaar 'nog hoog'

Al is de voormalige leider op gevorderde leeftijd, het recidivegevaar is nog hoog, aldus het hof. De veroordeelde moet terug in de cel en hoge schadevergoedingen betalen aan 2 van zijn slachtoffers. Hij mag zijn werk als therapeut niet uitoefenen.

Categorie:
Provincie: