woensdag, 9. december 2020 - 17:55 Update: 09-12-2020 17:59

Zeven jaar cel en TBS geëist voor doden echtgenote

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam zeven jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 45-jarige man die ervan wordt verdacht zijn vrouw op 5 december 2019 te hebben doodgestoken aan het Waterlandplein in Amsterdam. Dit meldt het OM woensdag.

Doodslag

Volgens het OM is er sprake van doodslag. De man zou met opzet zijn vrouw hebben doodgestoken. Bij het slachtoffer zijn in totaal 31 steekletsels en 1 snijletsel vastgesteld. Daarbij zijn verschillende vitale organen, aderen en weefsels geperforeerd. Wanneer zo vaak in het lichaam wordt gestoken, kan niet anders dan worden geconcludeerd dat er sprake was van opzet om het slachtoffer te doden, zei de officier van justitie vandaag op zitting. Voor moord zijn er echter onvoldoende aanwijzingen in het dossier te vinden.

Kinderen

De verdachte verklaart dat hij en zijn vrouw in de ochtend van de fatale steekpartij ruzie hadden. De dreiging die van haar kwam moest stoppen, stelde de 45-jarige verdachte. Hij pakte op die bewuste ochtend een mes uit de keuken en stak naar eigen zeggen acht of negen keer in op zijn vrouw. Hun zonen van zes en vijftien jaar waren getuige van de steekpartij. Zij zagen hoe hun vader hun moeder doodde. De vijftienjarige zoon heeft zijn vader nog van zijn moeder afgetrokken in een poging haar te beschermen. Hij hoorde zijn vader zeggen dat hij het had gedaan omdat ze wilde scheiden. Hij wilde voorkomen dat zijn vrouw de kinderen van hem zou wegnemen.

Dwangverpleging

De officier van justitie in haar requisitoir: 'Verdachte heeft op 5 december 2019 het leven van zijn echtgenote bruut en op een gruwelijke wijze beëindigd. Hij heeft haar leven en daarmee alles van haar afgepakt. Zij kan haar kinderen niet meer zien opgroeien en er niet meer voor hen zijn. Andersom moeten haar kinderen en alle anderen die haar lief hadden, nu verder zonder haar.'

PBC

De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Onderzoekers van het PBC concluderen dat het handelen van verdachte op 5 december 2019 voor een groot deel is ingegeven door psychotische motieven. Zij adviseren om hem als tenminste sterk verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank doet op 23 december uitspraak.

Categorie:
Provincie: