donderdag, 17. december 2020 - 13:47

FIOD doorzoekt panden voor fraude met coronaregeling

in beslag genomen geld
Foto: FIOD
Zaanstad

De FIOD heeft woensdag 16 december vijf locaties in Zaanstad en Amsterdam doorzocht in een onderzoek naar fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dit is een subsidie voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben.

De FIOD doorzocht twee woningen en een bedrijfspand in Zaanstad en een woning en bedrijfspand in Amsterdam. Hierbij is beslag gelegd op 340.000 euro contant geld en een grote hoeveelheid sieraden. Ook is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Er is niemand aangehouden.

Aanleiding en vervolg onderzoek

Het fraudeonderzoek is gestart nadat een bank een ongebruikelijke transactie had gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU).

In het onderzoek van de FIOD kwamen meerdere verdachten in beeld. Zij hebben vermoedelijk in georganiseerd verband aanvragen voor een TVL-subsidie ingediend. Hierbij maakten zij gebruik van vennootschappen en de identiteit van derden. Ook zouden zij voor tienduizenden euro’s producten hebben besteld op naam van de gebruikte vennootschappen. Na aflevering van de producten werden deze niet betaald.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.