maandag, 22. maart 2021 - 9:57 Update: 22-03-2021 18:32

Marengo proces van start

Extra beveiligde rechtbank Amsterdam Osdorp
Foto: Bon
Amsterdam

Na jaren van voorbereiding gaat vandaag het zogenoemde Marengo proces van start tegen onder andere topcrimineel Ridouan T. en nog zestien andere verdachten. Zij worden verdacht van liquidaties en pogingen daartoe.

Bunker

Lang was T. de meest gezochte crimineel van Nederland en werd een jaar geleden opgepakt in Dubai. Nu moet hij zich in de zwaar beveiligde bunker in Amsterdam voor de rechtbank verantwoorden.

Zwaar beveiligd

Rondom de beveiligde bunker staan een groot aantal politieagenten en medewerkers van justitie om het proces te beveiligen. Vermoedelijk is T. met een helikopter vanaf de EBI in Vught naar Amsterdam gebracht.

Update 16.30 uur

Ridouan T.  heeft zich op de eerste dag van het Marengo-proces aan het einde van zitting direct gericht tot kroongetuige Nabil B. en stelde hem een aantal vragen. T. vroeg Nabil B. of hij de verdachten die in de rechtbank zitten eigenlijk wel kent.

'Opdrachten vooral via Said R.'

Nabil B. antwoordde daarop dat hij contact had met verschillende verdachten, maar niet met iedereen. De opdrachten kwamen vooral van Said R. zei Nabil B. en op de vraag van T. of hij ook van hemzelf direct opdrachten heeft gehad liet B. weten dat hij die alleen indirect heeft gekregen, via doorgestuurde PGP-berichten. Daarop reageerde T. dat het om aannames gaat en dat daarvoor geen bewijs is.

Ridouan T. boos op Nabil B.

Nabil B. zegt daar zeker van te zijn omdat Said R. hem vertelde van wie de berichten afkomstig waren. T. reageert dan boos en zegt: 'Ik heb deze pathologische leugenaar niets meer te vragen.'

Verhoor kroongetuigen door advocaten van verdachten

De zaak gaat in op 7 en op 9 april verder. Dan staan verhoren van kroongetuige Nabil B. door de advocaten van de verdachten gepland.

Categorie:
Provincie: