dinsdag, 11. mei 2021 - 15:14 Update: 11-05-2021 15:31

Ook hof legt Malek F. alleen TBS op voor neersteken drie mensen in mei 2018

Foto van rechtbank officier rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het gerechtshof Den Haag heeft dinsdag Malek F, de man die op 5 mei 2018 drie mensen heeft neergestoken in de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag, in hoger beroep veroordeeld tot TBS met dwangverpleging. De rechtbank had dezelfde maatregel opgelegd.

Volledig psychotisch

'Het Haagse gerechtshof is op grond van onderzoek door een psychiater en psycholoog tot het oordeel gekomen dat deze daad geheel niet aan de man kan worden toegerekend. Deze deskundigen hebben vastgesteld dat de man volledig psychotisch was', zo meldt het gerechtshof dinsdag. 

'Achtervolgd door duivelsaanbidders

'Malek F. was al maanden lang geobsedeerd door het idee dat hij werd achtervolgd door duivelsaanbidders zowel op straat als in zijn woning. Hij heeft drie maanden voor de steekpartij zijn hele huisraad uit zijn raam gegooid, omdat de duivelsaanbidders zijn appartement hadden vervuild. 

Gedwongen opgenomen geweest

Hij is toen tijdelijk gedwongen opgenomen geweest en behandeld in een psychiatrische kliniek. Op de dag van de steekpartij zag de man de drie willekeurige slachtoffers aan voor duivelsaanbidders en heeft hen met vele messteken ernstig verwond. Het gerechtshof heeft de slachtoffers schadevergoeding zoals smartengeld toegewezen.

OM eiste ook 12 jaar celstraf

Het Openbaar Ministerie vorderde in hoger beroep naast TBS met dwangverpleging ook een gevangenisstraf van 12 jaren op de grond dat de man slechts gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar was. Daarin is het Haagse hof dus niet meegegaan. Wel heeft het hof het standpunt van het Openbaar Ministerie en de verdediging gevolgd dat de man geen terroristische aanslag wilde plegen.