vrijdag, 2. juli 2021 - 13:26 Update: 02-07-2021 14:10

Berichten over vermeend satanisch-pedofiel netwerk Bodegraven moeten direct stoppen

Foto van rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag/Bodegraven

Vrijdag heeft de rechter van de rechtbank in Den Haag de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gelijk gegeven in een kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen drie mannen. 'De drie mannen verspreiden al geruime tijd online verhalen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven', zo meldt de rechtbank vrijdag.

Begraafplaats

'Zij noemen namen van mensen die daarbij volgens hen betrokken zijn, als dader of slachtoffer, en roepen medestanders op tot actie, waaronder het leggen van bloemen op een gemeentelijke begraafplaats', aldus de rechtbank.

Geen objectief bewijs

De rechter oordeelt in het vonnis dat de drie mannen direct moeten stoppen met hun acties en de al gepubliceerde verhalen van het internet moeten verwijderen. Als zij dat niet doen moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden gegijzeld.

'Hervonden herinneringen'

Volgens de rechter is er geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen, die veel onrust onder burgers veroorzaken. De 'hervonden herinneringen' van één van de mannen vormen geen objectief bewijs.

Belang van gemeente

Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen.