woensdag, 28. juli 2021 - 14:50 Update: 28-07-2021 14:58

Zes aanhoudingen na ontdekken drugslab en drugs met straatwaarde van 1 miljoen

cellen-deuren-gevang
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Wormer

De politie heeft in een onderzoek naar de productie van synthetische drugs in Wormer een drugslab ontmanteld. 'In het drugslab werd een grote hoeveelheid methamfetamine ontdekt met een straatwaarde van 1 miljoen euro', zo meldt de politie woensdag.

Aanhoudingen

'Er zijn bij de actie in totaal zes verdachten aangehouden. Ook zijn er doorzoekingen verricht op vier locaties in Halfweg, Wormer en Zwanenburg', aldus de politie.

Info uit gekraakte PGP-chatdienst EncroChat

De recherche in Haarlem startte begin 2021 het onderzoek na verkregen informatie via de gekraakte PGP-chatdienst EncroChat. Het onderzoek richtte zich op verdachten die zich vermoedelijk bezighielden met de productie van synthetische drugs, waaronder methamfetamine. Het onderzoek bracht de recherche in mei van dit jaar naar een drugslab in een bedrijfspand in Wormer waar methamfetamine werd geproduceerd. Rechercheurs vonden chemicaliën voor de productie van synthetische drugs alsmede een grote hoeveelheid methamfetamine met een straatwaarde van 1 miljoen euro. Dit werd door de politie vernietigd.

Grondstoffen voor drugsproductie

De ontmanteling van het drugslab in Wormer leidde de recherche naar zes verdachten die werden aangehouden. Tijdens doorzoekingen op 3 mei op vier locaties in Halfweg, Wormer en Zwanenburg werden diverse goederen aangetroffen bestemd voor de productie van synthetische drugs. Ook werden er vuurwapens aangetroffen. De goederen en de vuurwapens zijn door de politie in beslag genomen.

Verdachten

Het gaat om vijf mannen en een vrouw in de leeftijdscategorie van 29 t/m 63 jaar uit Uitgeest, Zaandam, Zaandijk en Zwanenburg. De politie en het Openbaar Ministerie vermoeden dat de verdachten naast het drugslab in Wormer betrokken zijn bij meerdere productielocaties van synthetische drugs in Nederland. 

Dossier overgedragen aan OM

Twee van de zes verdachten, een 29-jarige en een 32-jarige man, beiden uit Zwanenburg, zitten sinds hun aanhouding in mei vast. De vier andere verdachten zijn heengezonden, maar blijven wel verdacht. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond en het dossier is overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM) dat besluit over de vervolging van de verdachten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: