dinsdag, 17. augustus 2021 - 20:23 Update: 17-08-2021 20:28

Nederlandse Chinooks blijven week langer in Albanië voor brandbestrijding

chinook-bucket-blussen-brand
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag/Albanië

Beide Nederlandse Chinook helikopters, die vanwege de vele branden in Albanië zijn, blijven langer. Dit meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

1,7 miljoen liter bluswater gestort

In eerste instantie had Defensie hulp toegezegd tot 21 augustus, nu tot en met de 28e. 'Inmiddels is er 1,7 miljoen liter op de vlammen gestort. Dat gebeurt door water te droppen via een bambi bucket. Zo’n flexibele waterzak hangt onder een helikopter', aldus Defensie.

Hulp weer gewaardeerd

De Nederlandse hulp wordt zeer gewaardeerd en is nog steeds hard nodig. De Albanese autoriteiten hebben daarom gevraagd of de transporthelikopters nog wat langer mogen blijven.

Bewoonde wereld

In meerdere Albanese regio’s bedreigt het vuur de bewoonde wereld. De luchtmacht bestrijdt sinds 7 augustus verschillende branden in het land met 1 Chinook. De andere wordt als reserve achter de hand gehouden in Tirana. Alleen op 13 augustus zijn beide helikopters ingezet voor brandbestrijding omdat met name die dag de nood hoog was. De inzet wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie.  

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: