vrijdag, 20. augustus 2021 - 12:22 Update: 20-08-2021 17:34

Onderzoek naar brandstichtingen bij Amsterdamse woningen met regenboogvlag

regenboogvlag-homo-lhbt
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Rond 05.45 uur vanochtend heeft de brandweer in een flat op de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West een grote brand geblust. Deze brand ontstond op de achtste etage van de flat en was binnen een uur brandmeester. Vier slachtoffers raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis, vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon gered worden. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brand is aangestoken en dat er op verschillende andere locaties in de flat ook brand is geprobeerd te stichten.

Brandstichtingen gericht op regenboogvlaggen

Op dit moment is de brandweer nog bezig met een naverkenning. Direct hierna zal de forensische recherche met het onderzoek starten. Het eerste onderzoek wijst uit dat de brand op de achtste etage vermoedelijk is aangestoken en dat op andere plekken in de flat hetzelfde is geprobeerd. Deze brandstichtingen lijken gericht te zijn op regenboogvlaggen in de flat en zijn daarmee mogelijk LHBTIQ+-gerelateerd.

Eerdere incidenten

Er hebben zich in (de omgeving van) de flat eerder incidenten voorgedaan gericht op regenboogvlaggen. Uiteraard wordt dit meegenomen in het onderzoek naar de brandstichtingen.

Flat ontruimd

De brandweer en politie hebben de hele flat ontruimd. Bewoners zijn eerst opgevangen in een moskee in de buurt en kunnen nu terecht op het stadsdeelkantoor van Bos en Lommer.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: