De Nederlandse politie, die de actie coördineert, schrijft in een brief aan inwoners van Koersk dat het vervolgonderzoek naar de bemanning en de besluitvorming rond de inzet van de Buk-TELAR vergevorderd is, maar nog niet compleet. Ze roept Russische militairen die meer weten op om informatie, zoals foto’s, video’s, e-mails en officiële documenten, te delen.
Ook verspreidt de politie op de website www.jitmh17.com twee video’s, gericht aan een breder publiek, waarin een Nederlandse oud-militair en Australische nabestaanden met Sovjet roots vertellen hoe belangrijk het is dat er antwoorden komen op openstaande vragen.
Vera Oreshkin, die haar zoon Victor (29) verloor bij de ramp, zegt in de video: 'Deze tragedie had niet mogen gebeuren, en mag nooit meer plaatsvinden. We roepen iedereen op die er meer over weet, alstublieft, vertel het aan hen die het moeten weten.'
Luitenant-kolonel buiten dienst Marseille, die veel werkte met Russische militairen, zegt te hopen dat zijn Russische collega’s antwoorden kunnen geven: 'Voor de families van de 298 onschuldige slachtoffers is het belangrijk dat er nu eindelijk duidelijkheid komt. (….) Voor de toekomst van onze landen is het belangrijk dat dit onderzoek wordt afgerond. En dat deze donkere bladzijde in onze gezamenlijke geschiedenis wordt omgeslagen.'
In maart 2020 begon in Nederland de rechtszaak tegen 4 verdachten, die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk zijn voor het verkrijgen van het wapen, een Buk-TELAR, ten behoeve van hun strijd in oost-Oekraïne en voor het neerschieten van vlucht MH17 met dit wapen op 17 juli 2014. De nieuwe oproep vindt niet plaats in de zaak tegen deze verdachten, maar in het kader van het vervolgonderzoek. In dat onderzoek staan de volgende vragen centraal:
Wie besloot dat dit wapensysteem in Oekraïne werd ingezet en wie vormde de bemanning? Omdat de Buk-TELAR volgens het JIT geleverd werd door de 53e Anti-Aircraft Missile Brigade uit Koersk, worden de antwoorden nu daar gezocht.
Het JIT hoopt met deze oproep de nog ontbrekende informatie te verkrijgen, zodat nabestaanden van de slachtoffers rust kunnen vinden met de wetenschap wat er precies is gebeurd.
Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche van de Nederlandse politie: 'We willen weten wie de bemanning vormde, wat hun opdracht was en van wie die opdracht kwam. Ook willen we weten wie besloot dat het wapen in Oekraïne zou worden ingezet. En we willen vooral weten waarom ze dat passagiersvliegtuig neerhaalden. Hoe kon het gebeuren dat er 298 onschuldige burgers uit de lucht werden geschoten? Daar kunnen we pas met zekerheid iets over zeggen als de direct betrokkenen duidelijkheid geven.'
Volgende week, op maandag 6 september, gaat het MH17-proces tegen de 4 verdachten verder. Nabestaanden zullen dan gebruik maken van hun spreekrecht.