donderdag, 30. september 2021 - 14:44

VEH: Stadsverwarming volgend jaar fors duurder door hogere gasprijzen

Radiator
Foto: Pixabay
Amersfoort

Huishoudens met blok- of stadsverwarming kunnen volgend jaar te maken krijgen met een stevige verhoging van het warmtetarief. Daardoor stijgt hun energienota fors. Oorzaak is de koppeling van de tarieven van warmtenetten met de hoge gasprijs. Naar verwachting gaat het om een stijging van honderden euro’s per jaar.

De maximumtarieven voor 2022 worden pas eind van dit jaar bekend gemaakt door de ACM, maar doordat de warmtetarieven wettelijk zijn gekoppeld aan de gasprijzen lijkt een stijging onvermijdelijk.

Minister moet betaalbaarheid borgen

Vereniging Eigen Huis roept de minister daarom op ervoor te zorgen dat de enorme stijging van de gastarieven niet wordt doorberekend in de nieuwe warmtetarieven. Alleen dan wordt voorkomen dat eigenaren van woningen zonder een gasaansluiting te maken krijgen met een voor hen onrechtvaardige stijgingen van het maximum tarief. Tegelijkertijd roept de vereniging warmteleveranciers op om de consumententarieven volgend jaar niet te verhogen.

Koppeling gastarief niet houdbaar

Wettelijk is geregeld dat de warmtetarieven zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de gastarieven, inclusief de belastingen op aardgas. Huiseigenaren die al van het aardgas af zijn worden op deze manier gestraft in plaats van beloond. De afgelopen jaren werden de belastingen al fors verhoogd en daarnaast stijgen ook de gastarieven dit jaar explosief.

Vereniging Eigen Huis wil dat er een eind wordt gemaakt aan deze prijskoppeling. Een nieuwe wet die warmtenetten een betaalbaar alternatief moet maken voor aardgas laat lange tijd op zich wachten. De vereniging pleitte eerder samen met de Woonbond, Aedes en de Consumentenbond voor het bevriezen van de warmtetarieven. De vereniging dringt hier bij het demissionaire kabinet nu opnieuw op aan.

Categorie:
Provincie: