dinsdag, 11. januari 2022 - 15:50 Update: 11-01-2022 15:58

Leidse studentes beschoten na zwoele nachtelijke zwempartij

zwemmen-donker
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Leiden

De politierechtere heeft dinsdag twee Leidse studenten van 21 en 22 jaar veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. 'Het tweetal had in de nacht van 8 mei 2021 twee studentes, die hadden gezwommen in het Rapenburg, met een luchtbuks beschoten', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Zwempartij tijdens zwoele nacht

De studentes hadden in de zwoele nacht besloten om een stukje te gaan zwemmen in het Rapenburg. Toen zij ter hoogte van de Kaiserstraat weer uit het water waren gekomen en bezig waren zich om te kleden, werden ze vanaf de overkant van de gracht, op een afstand van ongeveer twintig meter, drie keer beschoten met een luchtbuks.

Studentes beiden geraakt

De ene studente werd twee keer geraakt: in haar buik en bil. De andere studente raakte gewond aan haar nek. Ze schrokken zich een ongeluk. De fysieke verwondingen vielen achteraf mee, maar dat was niet te danken aan de schutters. Er zijn gevallen bekend waarin schieten met een luchtdrukwapen heeft geleid tot zwaar lichamelijk letsel.

‘Bizar feit’

Na afloop meldden de beide schutters zich bij de politie. Zij bekenden het feit en hebben hun excuses gemaakt aan de slachtoffers. Maar volgens de officier van justitie gaat het om ‘een bizar feit waarvoor geen enkel excuus is’. Zij vond dat beide verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan een poging zware mishandeling en eiste 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Werkstraf en 1.500,- euro betalen aan slachtoffers 

De politierechter zag dat iets anders. Hij vonniste vrijspraak voor poging zware mishandeling maar veroordeelde de twee wel voor mishandeling. Hij legde beiden een werkstraf op van zestig uur. Ook moeten zij hun slachtoffers zo’n 1500 euro betalen en zijn de luchtbuksen verbeurd verklaard.

Categorie:
Provincie: