maandag, 31. januari 2022 - 11:53 Update: 31-01-2022 22:10

Schip zinkende na aanvaring bij IJmuiden

KNRM
Foto: Archief FBF
IJmuiden

Hulpdiensten zijn maandagmorgen uitgerukt na een botsing tussen twee schepen in het Ankervak bij IJmuiden. Twee schepen lagen voor anker en één hiervan hield het door de harde wind niet en botste tegen het andere schip aan.

Evacuatie opvarenden

Volgens de Kustwacht gaat het om de schepen Julietta D en de Pechora Star. De situatie aan boord van de Pechora Star is stabiel. De Julietta D maakt water en het evacueren van achttien opvarenden is begonnen met behulp van reddingsboten en een helicopter. 

Update 12.40 uur

De Kustwacht meldt dat alle opvarenden van de Julietta D van boord zijn gehaald.

Update 12.50 uur

Aan het eind van de ochtend kwamen de schepen Julietta D en Pechora Star in aanvaring met elkaar. Beide schepen lagen ten anker in het ankervak bij IJmuiden. Het anker van het schip Julietta D hield het niet en daardoor kwamen ze in aanvaring met elkaar. De Juliette D is ongeladen. De Pechora Star is verder stabiel, maakt geen water en heeft geen lading verloren. Alle bemanningsleden van de Julietta D zijn van boord gehaald met helikopters. Hierbij heeft de Belgische Kustwacht ook met een helikopter geholpen.

Update 13.30 uur

Onze eerste focus lag op het redden van de opvarenden van de Julietta D. Die zijn van boord. Nu wordt de focus gericht op het stuurloze en drijvende schip. Als daar ontwikkelingen over zijn delen we deze. De Julietta D drijft ongeveer 24 kilometer uit de kust.

Update 15.16 uur

De Julietta D heeft de fundatie van een nog te plaatsen platform geraakt. Het is niet bekend of er schade is aan de fundatie. De Sovereign en de Multratug 18 zijn onderweg naar de Julietta D.

Update 16.43 uur

Er zijn afspraken gemaakt met bergingsmaatschappijen voor het maken van een sleepverbinding met de Julietta D. De Sovereign is ter plaatse. De SAR-helikopter brengt op dit moment mensen aan boord van de Juliette D. Dit is nodig voor het maken van een sleepverbinding.

Update  17.09 uur

Foto's van de schade aan het schip Julietta D. De foto's zijn gemaakt vanaf een reddingboot van de KNRM.

Update  18.44 uur

Het is vooralsnog niet gelukt om een sleepverbinding tot stand te brengen.

Update  19.00 uur

Het is de Sovereign gelukt om de sleepverbinding tot stand te brengen met de Julietta D. 

Update 19.36 uur

Ook de Multratug 18 heeft een sleepverbinding tot stand gebracht met de Julietta D.

Update 19.53 uur

De sleepverbinding tussen de Multratug 18 en de Julietta D is gebroken. De Multratug 18 probeert opnieuw een sleepverbinding tot stand te brengen met de achterzijde van het schip. De sleepverbinding tussen de Sovereign en de Julietta D is nog intact. 

Update  21.13 uur

De situatie is stabiel. De Sovereign heeft een sleepverbinding met de Julietta D. Er wordt gewacht op rustiger weer en daglicht voordat het schip naar de haven van Rotterdam wordt gesleept. Voor nu eindigt de berichtgeving. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: