maandag, 7. maart 2022 - 18:29 Update: 07-03-2022 18:35

Hoekstra praat in Finland en Baltische staten over oorlog in Oekraïne

hoekstra-minister-BZ
Foto: Ministerie van Financien
Den Haag

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken (BZ) bezoekt maandag en dinsdag Finland en de Baltische staten. 'Het bezoek staat helemaal in het teken van de oorlog in Oekraïne', zo meldt het ministerie van BZ maandag.

Finland

Als eerste doet Hoekstra vandaag Finland aan, waar hij spreekt met zijn collega-minister van Buitenlandse Zalen Haavisto. Later vandaag vertrekt de Nederlandse delegatie naar de Estse hoofdstad Tallinn, waar de Nederlandse minister zijn collega Liimets ontmoet. Vervolgens reist Hoekstra door naar Riga, de hoofdstad van Letland, voor een gesprek met buitenlandminister Rinkēvičs. Dinsdag spreekt Hoekstra in Vilnius met zijn Litouwse collega Landsbergis.

Veiligheid oostflank

Hoofdonderwerp van de gesprekken is hoe de landen samen hun vrijheid, manier van leven en gemeenschappelijke waarden kunnen beschermen. De oorlog in Oekraïne maakt een gesprek over samenwerken belangrijker dan ooit.

'Cruciale rol in het waarborgen van de Europese veiligheid'

Finland, Estland, Letland en Litouwen spelen een cruciale rol in het waarborgen van de Europese veiligheid, omdat hun grenzen onderdeel zijn van de oostflank van de EU en de NAVO. De vier noordelijke landen zijn directe buren van Rusland en Belarus.

NAVO missie

‘Hun grenzen zijn ook onze grenzen. Hun veiligheid is onze veiligheid’, zegt minister Hoekstra. ‘Niet voor niets levert Nederland een bijdrage van honderden militairen aan de NAVO-missie in de Baltische staten.’

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: