dinsdag, 8. maart 2022 - 15:11 Update: 08-03-2022 18:41

Nederland stuurt Patriot-raketten naar Slowakije

patriot-luchtafweer
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Het ministerie van Defensie heeft dinsdag bekendgemaakt dat Nederland Patriotluchtafweergeschut naar Slowakije stuurt. Ongeveer 150 Nederlandse militairen die gespecialiseerd zijn in het Patriot-luchtafweersysteem gaan op uitnodiging van Duitsland, in NAVO-verband, bij Slowakije de grens versterken.

Extra Nederlandse bijdrage aan NAVO-versterkingen in Oost-Europa

'We zien nog geen begin van een einde van deze oorlog', zei Ollongren. 'Het Russische leger zet zeer zwaar geschut in. Er wordt ook forse weerstand geboden door Oekraïne', aldus Ollongren. 

Principebesluit

'We hebben nu een principebesluit genomen om samen met de Duitsers in Slowakije voor luchtverdediging te zorgen. Dat is ook echt nodig, vanwege de dreiging die we nu rechtstreeks ervaren', aldus Ollongren.

Vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uitschakelen

Met de grond-luchtgeleidewapensystemen zijn vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer. Het kabinet is in principe akkoord met de inzet van Patriots, zo liet minister Kajsa Ollongren vandaag weten.

Patriot volgt een doel en onderschept

Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel.

Golfoorlog 1991

De Nederlandse Patriots zijn eerder in 1991 ingezet tijdens de eerste Golfoorlog, vervolgens tijdens de volgende Golfoorlog in 2003. De laatste keer dat Patriots in het buitenland waren gestationeerd was in de periode 2013 tot begin 2015. Met meer dan 200 militairen stonden de luchtverdedigingssystemen in Zuid-Turkije om het land te beschermen tegen ballistische raketten uit Syrië.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: