vrijdag, 18. maart 2022 - 15:42 Update: 19-03-2022 9:09

Nederland gaat samen met Duitsland Patriots plaatsen in Slowakije

patriot-luchtafweer
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Op verzoek van de NAVO plaatsen Duitsland en Nederland Patriot-luchtverdedigingssystemen in de omgeving van de luchtmachtbasis in Sliac, in centraal Slowakije. 'Het kabinet liet 8 maart al weten dit voornemens te zijn. Vandaag, vrijdag 18 maart is definitief besloten dat de systemen worden ingezet', zo meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

'Slowaaks grondgebied en bewoners beschermen'

'Zij zijn bedoeld om bondgenootschappelijke afschrikking te versterken en om het Slowaaks grondgebied en haar inwoners te beschermen tegen eventuele raketdreiging. Slowakije grenst aan Oekraïne. De Patriots zijn vanaf medio april operationeel voor een periode van maximaal 6 maanden.

'Versterking afschrikking en verdediging NAVO bondgenootschap'

 'Het kabinet acht het van groot belang een actieve militaire bijdrage te leveren aan de versterking van de afschrikking en verdediging van het NAVO bondgenootschap', zo schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. 'De verslechterde veiligheidssituatie in Europa als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne maakt deze bijdrage noodzakelijk', stelt minister Ollongren. Daarnaast vindt Ollongren het ook van belang om te voldoen aan het verzoek van onze strategische partner Duitsland om gezamenlijk op te treden in Slowakije. 'Met deze concrete militaire inzet wordt de nauwe samenwerkingsrelatie tussen beide landen verder vorm gegeven', aldus Ollongren.

Grond-luchtgeleidewapensysteem

De Patriot is een grond-luchtgeleidewapensysteem waarmee vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten zijn uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer. De Patriots staan vanaf begin april gereed om naar onze NAVO-bondgenoot Slowakije af te reizen. Wanneer zij precies gaan is mede afhankelijk van de planning van Duitsland. De Patriots worden in Slowakije ingebed in de NAVO-commandostructuur.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: