donderdag, 14. april 2022 - 22:10 Update: 14-04-2022 22:17

Nederland stuurde voor 65 miljoen euro aan militaire goederen naar Oekraïne

militair-hek-bewaken
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

De oorlog in Oekraïne duurt voort. Op dit moment is de verwachting dat Rusland zijn gevechtseenheid bevoorraadt, hergroepeert, en herpositioneert om een hernieuwd Russisch offensief in de Donbas regio mogelijk te maken. Dit schrijft minister Ollongren donderdag in een brief aan de Tweede kamer

'Urgentie van leveren materiële steun is en blijft hoog'

In het licht van deze ontwikkelingen zet Nederland zich onverminderd in om, samen met internationale partners, Oekraïne te steunen met militaire goederen. De urgentie van het leveren van deze materiële steun is en blijft hoog. 'De Nederlandse regering acht het onverminderd van belang om waar mogelijk bij te blijven dragen aan de Oekraïense zelfverdediging', aldus Ollongren. 

Versnelde toetsing aan de EU wapenexportcriteria verricht

Het kabinet heeft voor deze leveringen, net als bij de eerdere leveringen, een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden versnelde, toetsing aan de EU wapenexportcriteria verricht door de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.  Ook bij eventuele nieuwe leveringen zal deze zorgvuldige en versnelde toetsing plaatsvinden. 

Ruim 65 miljoen euro aan materiële steun geleverd 

Nederland heeft voor ruim 65 miljoen euro aan materiële steun geleverd. Dit bedrag betreft de boekwaarde van het geleverde materieel. Het kabinet heeft voor de leveringen in de periode tussen 28 februari en 22 maart EUR 30 miljoen gedeclareerd bij de Europese Vredes Faciliteit (EPF). Welk deel hiervan daadwerkelijk vergoed wordt, is nog niet duidelijk en hangt af van de hoogte van het totaal aan declaraties van EU lidstaten. Nederland zal waar mogelijk ook voor nieuwe leveringen declaraties bij de EPF indienen.

Geconstateerde effecten van geleverde materiële steun acceptabel

De geconstateerde effecten van de al geleverde materiële steun op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten zijn, gezien de huidige omstandigheden, door Defensie als acceptabel beoordeeld. Het kabinet houdt ook bij toekomstige verzoeken aandacht voor de effecten op de gereedheid. De leveringen worden via het Budget Internationale Veiligheid (BIV) bekostigd.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: