donderdag, 19. mei 2022 - 9:12 Update: 19-05-2022 11:51

Politie: Kogel die 13-jarige Sedar Soares doodde kwam van ripdeal

sedar-soares
Foto: Politie
Rotterdam

Het coldcaseteam, dat de dood onderzoekt van de 13-jarige Sedar Soares in Rotterdam in 2003, waarbij er aanvankelijk vanuit werd gegaan dat hij na het gooien van een sneeuwballen naar een automobilist werd doodgeschoten, gaat op dit moment uit van het scenario dat Sedar het toevallige en volstrekt onschuldige slachtoffer is geworden van een ripdeal. 'We kunnen niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was', zo laat de politie donderdag weten.

Nieuwe aanknopingspunten

Het coldcaseteam zet het onderzoek nu met nieuwe aanknopingspunten voort in de hoop de persoon die verantwoordelijk is voor het afvuren van deze kogel te identificeren en te kunnen aanhouden, zo meldt de politie. Het coldcaseteam van de politie eenheid Rotterdam heeft het over 'een belangrijke stap in het onderzoek naar de dood van de 13-jarige Sedar Soares'. 

Geschoten vanaf parkeerdek Metrostation Slinge

Sedar en zijn vrienden waren op 1 februari 2003 aan het spelen waren op het parkeerdek van metrostation Slinge. Het had die dag gesneeuwd en de jongens hadden daar veel plezier van. Op enig moment is er vermoedelijk vanaf de straat onder het parkeerdek geschoten. De jongens duiken weg, maar voor Sedar is het dan al te laat. Een van de afgevuurde kogels raakt hem, en hij overlijdt een dag later op 2 februari in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Sneeuwballen

Het verdriet en de verontwaardiging waren destijds groot. Voor de nabestaanden en vrienden van Sedar is dat nog steeds zo. Het antwoord op de vragen wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd hebben zij nooit gekregen. Een jongen zou zijn doodgeschoten omdat hij sneeuwballen gooide naar een automobilist.

Ripdeal

Het coldcaseteam gaat nu uit van een ander scenario. Op het moment dat Sedar en zijn vrienden aan het spelen waren bij het metrostation heeft daar vermoedelijk een ripdeal plaatsgevonden waarvan Sedar het slachtoffer is geworden. Het team kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is geweest.

Coldcaseteam: 'zaak nooit losgelaten'

Het coldcaseteam van de politie Rotterdam heeft de zaak nooit losgelaten. In 2020 is het onderzoek opnieuw onder de aandacht gebracht van het publiek, mede aan de hand van de coldcasekalender en hernieuwde aandacht in de media. 

Getuigen naar politie gestapt

Dat heeft ertoe geleid dat daarna meerdere getuigen alsnog naar de politie zijn gestapt met informatie over de toedracht. Zij vinden dat het lang genoeg heeft geduurd, de familie heeft recht op de waarheid. Deze getuigen hebben de informatie die zij hebben gedeeld met de recherche. Deze nieuwe, aanvullende getuigenissen zijn door het onderzoeksteam toegevoegd aan het bestaande dossier. De combinatie van de eerdere onderzoeksbevindingen en de nieuwe verklaringen van getuigen leidt ertoe dat het coldcaseteam nu uitgaat van een nieuw scenario in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares. Het onderzoek richt zich vanaf nu ook volledig op dit scenario.

Speelveld aan getuigen is groter geworden

Het feit dat het onderzoek zich volledig op dit nieuwe scenario richt, betekent ook dat het coldcaseteam opnieuw met getuigen in contact wil komen. Los van de (toevallige) ooggetuigen van de schietpartij, zijn er naar verwachting ook getuigen die informatie hadden en hebben over de ripdeal. Er moeten meer mensen zijn die weten wat daar vooraf, tijdens en erna is gebeurd. Wij realiseren ons dat er redenen zijn waarom mensen destijds wellicht niet hun (volledige) verhaal hebben gedaan. De hoop is dat de omstandigheden voor deze mensen inmiddels ook zijn veranderd, waardoor zij hun verhaal nu wel bij ons willen doen. De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft de beloning voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak onlangs verhoogd naar €40.000,-.

Antillen

Omdat de zaak al jaren oud is, kan het zo zijn dat informatie verder weg gezocht moet worden dan waar het is gebeurd. Er zijn sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap informatie bekend is over de zaak. Ook die mensen wordt uitdrukkelijk gevraagd te reageren en zich te melden. Twijfel je daarover, ga dan ieder geval het gesprek aan hierover met de politie. Daarvoor zijn ook mogelijkheden op de Antillen.

Speciaal getuigennummer 

Tegelijkertijd realiseert het team zich ook dat er getuigen kunnen zijn die zich niet vrij voelen om hun verhaal openlijk te doen. Daarom is er voor hen in dit onderzoek een speciaal telefoonnummer geopend: 'team bijzondere getuigen +31620740912'. Rechtstreeks contact met het coldcaseteam Rotterdam kan door te bellen met de opsporingstiplijn, 0800-6070. Of mail naar coldcase@politie.nl

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: