dinsdag, 21. juni 2022 - 20:54 Update: 21-06-2022 20:54

Negen verdachten in Nederland aangehouden in Belgisch phishing onderzoek

vingerafdruk-bankpas
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

In een Belgisch onderzoek heeft de Nederlandse politie op dinsdag acht mannen en een vrouw aangehouden in verschillende delen van Nederland. 'Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro’s heeft buitgemaakt', zo meldt de politie dinsdag.

24 doorzoekingen

De politie heeft op verzoek van de Belgische politie en parket Oost-Vlaanderen 24 doorzoekingen verricht in de politie-eenheden Amsterdam, Midden Nederland, West Brabant, Rotterdam, Oost Nederland en Den Haag. Hierbij zijn er o.a. een vuurwapen, designer kleding, dure horloges en tienduizenden euro’s aan cash geld in beslag genomen. De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 t/m 36 jaar uit Amsterdam, Almere, Rotterdam en Spijkenisse en een 25-jarige vrouw uit Deventer.

Phishing

Ze worden verdacht van phishing, internetoplichting en witwassen. Volgens de Belgische politie zijn er tientallen Belgische slachtoffers bekend. Zij werden benaderd via e-mail, sms’jes, WhatsApp-berichten en vervolgens - via een phishinglink-  naar een nagemaakte (bank)website geleid. Zo kreeg het crimineel netwerk toegang tot hun rekeningen en hebben ze naar schatting meerdere miljoenen euro’s buit  kunnen buitmaken.

Europees onderzoeksbevel

De Belgische onderzoeksrechter vaardigde een Europees onderzoeksbevel uit aan het OM in Amsterdam om de verdachten aan te houden en de woningen te doorzoeken. Dinsdagochtend 21 juni viel de politie tegelijkertijd de 24 adressen binnen. De aangehouden verdachten zitten vast en hun overlevering aan België wordt in gang gezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: