dinsdag, 28. juni 2022 - 18:09 Update: 28-06-2022 18:14

Belastingontwijking via Nederland flink afgenomen door maatregelen

zwartspaarder-geld-belasting-inkeerregeling
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Den Haag

Door de verschillende maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen tegen belastingontwijking is het geld dat vanuit Nederland naar landen met een laag belastingtarief stroomt, flink afgenomen. Dit meldt het ministerie van Financiën dinsdag.

Met bijna 85 procent afgenomen

De totale inkomensstroom naar deze landen is op basis van voorlopige cijfers met bijna 85 procent afgenomen van € 38,5 miljard in 2019 naar bijna € 6 miljard in 2021. Dit wordt veroorzaakt doordat de uitgaande geldstroom van renten en royalty’s naar landen met een laag belastingtarief is gedaald van € 36,4 miljard in 2019 naar een voorlopig geschatte € 1,5 miljard in 2021.

Bronbelasting op dividenden

Per 2024 treedt de bronbelasting op dividenden in werking die deze stromen nog verder zal beperken. Dit staat in een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In die brief worden de effecten van de maatregelen gemonitord op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank. Het gaat om voorlopige cijfers, waarbij deels een voorspelling is gedaan op basis van gegevens uit het verleden.

Brievenbusfirma's

Staatssecretaris van Rij: “Belastingontwijking via Nederland is succesvol aangepakt met veel verschillende maatregelen, waaronder de bronbelasting op rente en royalty’s vanaf 2021. Deze geldstromen naar laagbelastende landen lopen nu aanzienlijk minder via Nederland. Toch houdt onze strijd tegen belastingontwijking niet op. Zo zijn er nog te veel brievenbusfirma’s in Nederland. Het kabinet wil de komende tijd daarom verder samenwerken met andere landen om misbruik van doorstroomvennootschappen verder tegen te gaan. Daarom zetten we maximaal in op een succesvolle behandeling van een voorstel dat de Europese Commissie heeft gedaan om dit aan te pakken.”

Categorie:
Provincie: