donderdag, 7. juli 2022 - 15:14 Update: 07-07-2022 15:26

Militairen leiden meer Oekraïense bemanningen op voor Pantserhouwitser

pantserhouwitser-trein
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Nederlandse militairen gaan samen met hun Duitse collega’s opnieuw trainingen geven voor de PzH2000 Pantserhouwitsers aan Oekraïense collega’s. 'Dat gebeurt op verzoek van Oekraïne', zo schrijft minister Kajsa Ollongren donderdag in een stand-van-zaken-brief aan de Kamer.

Recent nieuw verzoek van Oekraïne 

Er zijn de afgelopen periode al veel Oekraïense bemanningen opgeleid om het zware geschut goed te kunnen bedienen. Op basis van een recent nieuw verzoek van Oekraïne gaat Nederland wederom gezamenlijk met Duitsland de trainingen voor Oekraïense militairen verzorgen.

In gesprek met derde partnerland

Op de NAVO-top vorige week meldden de minister en haar Duitse ambtgenoot dat beide landen 6 extra Pantserhouwitsers met munitie zullen leveren aan Oekraïne. Die komen bovenop de eerdere levering van 12 stuks. Er wordt nog met een derde partnerland gesproken over de mogelijkheden om aanvullende Pantserhouwitsers te leveren.

Bezoek

Militairen betrokken bij de levering en instructie van de goederen aan Oekraïne, kregen eerder deze week bezoek van de minister en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: