dinsdag, 19. juli 2022 - 14:26 Update: 19-07-2022 17:30

F-16's zonder brandstoftanks 'in gevecht' boven Noordzee

straaljagers-F16
Foto: Ministerie van Defensie
Den Helder

F-35 en F-16 gevechtsvliegtuigen van Vliegbasis Volkel beoefenen vanaf dinsdag 19 juli het gevecht in het militaire luchtruim. Dat duurt tot en met 29 juli. 'De strijd, tussen 2 of meerdere toestellen tegelijk, gebeurt zoveel mogelijk boven de Noordzee. Dat gebeurt om zo min mogelijk geluidoverlast te veroorzaken', zo meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

'Tanken in de lucht'

'Tankvliegtuigen voorzien de straaljagers in de lucht van brandstof. Op een aantal dagen zijn deze vliegende pompstations niet beschikbaar. Dan trainen de F-35’s en F-16’s de zogenoemde basic fighter manoeuvres boven Brabant en Noord-Limburg', aldus het ministerie.

'Grote G-krachten op mens en machine'

De training vergt het uiterste van vliegers. Tijdens het tactische luchtgevecht moeten zij zeer korte bochten maken om in de ideale positie achter de tegenstander te komen. Dat leidt tot veel G-krachten op mens en machine.

F-16's zonder brandstoftank

Een F-16 vliegt daarom zo licht mogelijk. Dat betekent zonder beide brandstoftanks, die anders onder de vleugels hangen. Met name F-16’s moeten daardoor vaker in de lucht worden bijgetankt. Een F-35 kan meer brandstof meenemen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: