vrijdag, 3. februari 2023 - 13:06 Update: 03-02-2023 13:07

Twee aanhoudingen voor reeks oplichtingen met landbouwvoertuigen

tractor-trekker-band
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Driebergen

De politie heeft donderdagochtend in Ouddorp een 40-jarige man aangehouden en ’s avonds in Rijswijk zijn 52-jarige kompaan.

De twee mannen uit Polen zijn in dat land veroordeeld voor drie en respectievelijk zes jaar gevangenisstraf wegens oplichting. Het Fugitive Active Search Team (FAST) uit Polen heeft FASTNL gevraagd om de twee op te sporen en aan te houden.

De twee Polen boden op internet auto’s en landbouwvoertuigen te koop aan, maar leverden niet na een aanbetaling. De schade die ze hebben veroorzaakt heeft een waarde van 1,5 miljoen euro. Na het verzoek van FAST Polen traceerde FASTNL de 40-jarige man met zijn gezin op een vakantiepark in Ouddorp. Daar hielden ze hem in een vakantiewoning in de vroege ochtend aan. Met verkregen informatie kon later die dag in een winkelcentrum in Rijswijk de 52-jarige andere veroordeelde worden aangehouden. De rechtbank in Amsterdam buigt zich over hun overlevering aan Polen om de daar opgelegde straffen uit te zitten.

Zes jaar

Afgelopen zondag 29 januari hield FASTNL een 58-jarige Rotterdammer in Roosteren aan. De man is in Nederland veroordeeld tot het betalen van 979.000 euro. Daarnaast wordt deze man nog gezocht door de Belgische autoriteiten alwaar hij is veroordeeld voor een gevangenisstraf van 6 jaar. De veroordeelde was onderweg naar een restaurant toen hij is aangehouden. Hij probeerde tevergeefs nog te voet aan de FAST-leden te ontkomen.

Buitenland

FASTNL is een samenwerking tussen het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en politie en is een team van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid. Het team heeft één missie: voortvluchtige criminelen weer achter de tralies krijgen. Veel voortvluchtigen worden in en met behulp van het buitenland aangehouden. Dit komt doorgaans tot stand door gebruik te maken van het ENFAST-netwerk (European Network of Fugitive Active Search Teams), waar FASTNL deel van uitmaakt. Er kan snel geschakeld worden en aanhouding en overlevering wordt vaak spoedig uitgevoerd. Vanuit dit netwerk ontvangt FASTNL ook wekelijks opsporingsverzoeken van buitenlandse voortvluchtigen die zich mogelijk in Nederland schuilhouden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):