zaterdag, 15. april 2023 - 15:02 Update: 15-04-2023 15:07

Koningin Máxima komt kijken bij opbouw praalwagens Bloemencorso Bollenstreek

alexander-maxima-bloemen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Sassenheim/Teylingen

Koningin Máxima is woensdag 19 april aanwezig bij de start van de opbouw van het Bloemencorso Bollenstreek in Sassenheim, gemeente Teylingen. 'Het Bloemencorso Bollenstreek is het enige corso in Nederland dat de wagens versiert met bolbloemen', zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RvD) van het Koninklijk Huis.

Optocht met praalwagens

Bloemencorso Bollenstreek is een optocht met praalwagens die geheel versierd zijn met bolbloemen zoals tulpen, hyacinten en narcissen. Het corso wordt dit jaar voor de 76e keer gehouden en trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers naar de regio. Het hele jaar door wordt aan de ontwerpen voor het volgende corso gewerkt en worden de wagens ‘geadopteerd’ door gemeenten, provincies, verenigingen en bedrijven. 

Bloemen week voor corso geplukt

Een week voor het corso worden de bloemen geplukt. Vervolgens decoreren 1500 vrijwilligers in drie dagen tijd de praalwagens met de bloemen. Traditiegetrouw bevestigt de burgemeester van Teylingen tijdens de opbouwdagen de eerste bloem. Dit wordt ‘de eerste steek’ genoemd. Dit jaar nemen zestien praalwagens en zo’n dertig met bloemen versierde personenwagens deel aan de route van Noordwijk naar Haarlem. Het Bloemencorso Bollenstreek staat op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

'Eerste steek'

In aanwezigheid van Koningin Máxima plaatst de burgemeester van Teylingen de eerste bloem op de Teylingse praalwagen. Na een speciale opvoering van het Theater Teylingen krijgt Koningin Máxima een rondleiding langs de zestien praalwagens. Organisatoren, vrijwilligers en arrangeurs lichten daarbij hun werkzaamheden toe en vertellen over de verschillende thema’s die de wagens van het corso dit jaar uitbeelden.

Categorie:
Provincie: