donderdag, 20. april 2023 - 12:17 Update: 20-04-2023 12:25

Nederland en Denemarken kopen Leopard-2 tanks voor Oekraïne

leopard-tank
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Nederland koopt samen met Denemarken 14 Leopard 2 A4 tanks voor Oekraïne. Dit meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Revisie

'Na revisie gaan de gevechtstanks zo snel als mogelijk naar Oekraïne. Dat is waarschijnlijk in 2024', aldus het ministerie. Nederland maakt deel uit van de internationale tankcoalitie die Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks. Eerder kocht Nederland al Leopard-1 tanks met Denemarken en Duitsland voor Oekraïne.

Vastberadenheid motiveert

Rusland blijft voortdurend aanvallen uitvoeren op Oekraïens grondgebied. Minister van Defensie Kajsa Ollongren: 'De Oekraïners blijven vechten tegen de Russische agressor. Hun vastberadenheid motiveert ons om vol door te gaan met het leveren van militaire steun. De Oekraïense en Europese veiligheid zijn bovendien onlosmakelijk met elkaar verbonden.'

Grote vuurkracht

Met de Leopard 2 A4 gevechtstank kan Oekraïne overwicht krijgen op het gevechtsveld. De grote vuurkracht, goede bescherming en snelheid van deze gevechtstank maakt dat mogelijk. De Oekraïners lieten de afgelopen weken al zien dat ze in korte tijd kunnen leren de tank te bedienen.

Denemarken 

Nederland en Denemarken delen samen de kosten voor de aankoop van de Leopard 2 A4’s. Het gaat om ongeveer 165 miljoen euro. Nederland draagt verder bij aan twee initiatieven voor de gemeenschappelijke inkoop van 155mm artilleriemunitie. Dat gebeurt door 130 miljoen euro bij te dragen aan het European Defense Agency (EDA) initiatief.

Schaalvoordeel 

Nog eens 130 miljoen euro gaat naar het Duitse initiatief op het gebied van gemeenschappelijke inkoop. Door orders te bundelen is schaalvoordeel te bereiken. Ook is inkoop efficiënter en effectiever. Dat komt het Oekraïense voortzettingsvermogen ten goede. 

Defensieministers bijeen

Vrijdag 21 april komt de zogenaamde Ukraine Defence Contact Group (UDCG) weer bij elkaar. In het Duitse Ramstein bespreken de Defensieministers van meer dan 50 landen de coördinatie voor de militaire steun aan Oekraïne.

Categorie:
Provincie: