woensdag, 3. mei 2023 - 17:07 Update: 03-05-2023 17:22

TikTok alleen nog voor kleine groep politiemensen toegestaan

agent-tiktok
Foto: Archief EHF/ Unsplash /Solen Feyissaf foto bewerkt ter illustratie
Driebergen

De politie scherpt het beleid rond het gebruik van de TikTok-app verder aan. Dit meldt de politie woensdag.

Werktelefoon

Om veiligheidsredenen verbieden veel overheden zakelijk gebruik van de app TikTok. 'Bij de politie was het downloaden ervan op de werktelefoon al niet mogelijk. Dat wordt nu uitgebreid naar alle digitale apparaten, zoals tablets', stelt de politie. Toch mag een beperkte groep collega’s een zakelijk TikTok-account houden voor politiewerk. 

In contact met jongeren

De politie heeft haar bestaande TikTok-beleid en de regels hoe de app mag worden ingezet aangescherpt. Het sociale medium heeft veel voordelen; zo staat de politie via TikTok in contact met jongeren die anders moeilijk toegankelijk zijn en versterkt het medium de informatiepositie van de politie. Het draagt hiermee bij aan het dagelijks politiewerk. Kort gezegd: aanwezig zijn op TikTok heeft een groot operationeel belang.

Speciale telefoon

Het downloaden van de app TikTok op de diensttelefoon was bij de politie al niet mogelijk. Om er veilig gebruik van te kunnen blijven maken, krijgt nu alleen een kleine groep collega’s nog toestemming om het sociale medium zakelijk te gebruiken. Zij zetten het in voor opsporing, intelligence, communicatie, toezicht en handhaving. Deze collega’s krijgen hiervoor een speciale telefoon die alleen wordt gebruikt voor de officiële zakelijke TikTok-accounts en voor opsporings- en intelligence-doeleinden.

Onze verantwoordelijkheid

Zolang er miljoenen Nederlanders op TikTok actief zijn kan de politie TikTok niet zomaar negeren. Kinderen maken er gebruik van, net als bijvoorbeeld criminelen. 'We hebben de verantwoordelijkheid om als politie in goede verbinding te zijn met iedereen in de samenleving en daar te zijn waar mensen zijn, ook online. Altijd wel met de juiste voorzorgsmaatregelen. Met de verschillende aanscherpingen in het beleid rond TikTok willen we de gevaren en risico’s voor dit platform ondervangen', aldus de politie.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):