zaterdag, 24. juni 2023 - 12:37 Update: 24-06-2023 19:51

Honderden actievoerders in rode overalls bezetten terrein Tata Steel

tata-steel-greenpeace
Foto: Greenpeace
IJmuiden

Zaterdag hebben honderden actievoerders het terrein van Tata Steel in IJmuiden betreden om te protesteren tegen de vervuiling door de staalfabriek. Dit meldt Greenpeace zaterdag.

Vreedzaam protest 

Het vreedzame protest van Greenpeace Nederland tegen de vervuiling van Tata Steel startte vanmorgen vroeg. 'Samen met omwonenden eisen de actievoerders dat de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel dicht gaan, om de gezondheid van omwonenden te beschermen', aldus Greenpeace. Honderden actievoerders gingen het terrein van de staalfabriek op met spandoeken en vlaggen. Daarop staan teksten als: ‘Tata Steel, we zijn er ziek van’, ‘Ziek van deze fabriek’ en ‘Overheid, laat ons niet stikken’. 

Actie

Actievoerders hebben afgelopen nacht geslapen in een speciaal voor dit protest opgezet actiekamp. Vanochtend vroeg vertrokken enkele honderden activisten in rode overalls in een stoet vanuit het kamp richting de fabrieken van Tata Steel. Ze zijn, onder andere met fietsen, het terrein van Tata Steel opgegaan om in het hart van de grote vervuiler te protesteren. 

Bootjes

Ook vanaf het water wordt actie gevoerd tegen de vervuilende fabriek, met 6 kleine bootjes en tientallen actievoerders. De actievoerders willen dat de overheid omwonenden, het klimaat en de natuur beschermt tegen grote vervuilers. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace: 'We vinden dat de overheid moet weten wat er speelt bij de vervuilende bedrijven en ingrijpt als de gezondheid van omwonenden of de natuur in gevaar wordt gebracht. Tata Steel kan alleen staal blijven maken in de IJmond als het de gezondheid van omwonenden, de natuur en het klimaat niet langer schade toebrengt'. 

Gezondheid omgeving in gevaar

Tata Steel bij IJmuiden is een van de grootste en meest vieze staalfabrieken van Europa en staat midden in een dichtbevolkt gebied. Jaap Venniker komt uit Wijk aan Zee en is bestuurslid van FrisseWind.nu: 'De gifwolken achtervolgen je overal, je ziet ze vanaf het duin vanuit de zee en het dorp. We weten inmiddels dat deze vol kankerverwekkende stoffen zitten. Ik heb zelf jonge kinderen en net als veel andere ouders maak ik me daar ernstig zorgen over. De giftige uitstoot van Tata Steel moet echt stoppen.' 

Kans op longkanker 50% hoger 

Ook Greenpeace maakt zich grote zorgen over de gezondheid van omwonenden van de fabriek. 'In de omgeving is de kans om longkanker te krijgen tot wel 50% hoger, dan in de rest van Nederland en kinderen hebben een grotere kans op hersenschade. We eisen daarom dat de overheid de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel per direct sluit. Allereerst moeten de cokesfabrieken dicht. Bijna dagelijks komen daar gifwolken vrij, want de installaties zijn roestig en oud. Dat moet stoppen. Tata Steel heeft te lang getreuzeld,' aldus Oulahsen.

Demonstratie op strand bij Wijk aan Zee 

Zaterdagochtend was er ook een demonstratie op het strand bij Wijk aan Zee, georganiseerd door omwonenden en gesteund door tientallen organisaties. Onder de noemer ‘Samen voor schone lucht’ eisen ook zij dat de overheid de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel sluit.

Categorie:
Provincie: