maandag, 26. juni 2023 - 15:19 Update: 27-06-2023 13:44

Prinses Alexia viert vandaag haar 18e verjaardag

prinses-alexia
Foto: © RVD - Frank Ruiter
Den Haag

Prinses Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, viert vandaag 26 juni haar achttiende verjaardag. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RvD) van het Koninklijk Huis maandag.

Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw

'Ter gelegenheid van haar verjaardag heeft de Koning Prinses Alexia benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw. Ook kan zij vanaf nu gebruik maken van haar onderscheidingsvlag', aldus de RvD.

Riddergrootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Koning Willem-Alexander heeft Prinses Alexia bij Koninklijk Besluit van 19 juni benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1898 is Koningin Wilhelmina als eerste vrouw benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sindsdien worden alle kinderen van het staatshoofd ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau

Prinses Alexia is per Koninklijke Beschikking per 26 juni benoemd tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau. De Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau is een gezamenlijke Orde van de Koning en de Groothertog van Luxemburg.

Onderscheidingsvlag

Op 24 november 2021 heeft Koning Willem-Alexander bij Koninklijk Besluit een onderscheidingsvlag vastgesteld voor zijn dochters zodra zij de leeftijd van achttien jaar bereiken. Deze vlag geldt vanaf 26 juni 2023 ook voor Prinses Alexia.

Vier vlakken

De onderscheidingsvlaggen van leden van het Koninklijk Huis worden in vier vlakken (kwartieren) verdeeld door een vierarmig kruis met in het midden het Rijkswapen, tevens Koninklijk wapen. De vlag is oranje van kleur met in het midden een Nassaus blauw kruis met daarop het Rijkswapen. De vlag is ingesneden. Het wapenfiguur van het Huis Oranje, een blauwe jachthoorn met rode opening, monding en snoer en wit beslag, staat in het vlak linksboven. Een rode burcht met deur, twee vensters en drie kantelen uit het wapen Zorreguieta, staat in het vlak linksonder.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):