maandag, 10. juli 2023 - 15:30 Update: 10-07-2023 15:31

Inbraak en poging inbraak met explosieven in Amsterdam-Zuid

eod-pak-explosief
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De recherche doet onderzoek naar een inbraak en poging inbraak in Amsterdam-Zuid in de nacht zondag op maandag 9 juli 2023. 'Bij beide incidenten werden explosieven gebruikt om zo toegang tot de betreffende panden (proberen) te krijgen en goederen weg te nemen', zo meldt de politie maandagmiddag.

Hardware winkel en school

'Op de Ceintuurbaan was een hardware winkel het doelwit en op de Arent Janszoon Ernststraat een school. Rechercheurs spreken graag met mensen die meer weten over de zaken', aldus de politie.

Incident Ceintuurbaan

Rond 04:20 uur kwamen bij de meldkamer meerdere meldingen binnen dat er een harde knal was gehoord in de omgeving van de Ceintuurbaan. Toegesnelde politiemensen constateerden dat de toegangsdeur van een hardware winkel was geforceerd met explosieven. De deur raakte flink beschadigd door de ontploffing en een daaropvolgende kortdurende brand. Gewonden vielen er niet. Uit onderzoek bleek later dat er goederen zijn weggenomen uit de winkel.

Twee personen weggerend

Getuigen zagen na de inbraak twee personen wegrennen over de Ceintuurbaan, de Tweede van der Helststraat in richting de Rustenburgerstraat. Opvallend was ook dat kort na de inbraak een personenauto met gedoofde lichten wegreed over de Ceintuurbaan in de richting van de Van Ostadestraat/Amsteldijk. Agenten zochten in de omgeving naar deze personen en het voertuig, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Signalementen van de twee rennende verdachten

Verdachte 1
- Zwarte hoodie;
- Beige broek;
- Rode tas.

Verdachte 2
-Zwarte hoodie;
-Zwarte broek;
-Witte schoenen;
-Blauwe plastictas, vermoedelijk afkomstig van de Albert Heijn.

Incident Arent Janszoon Ernststraat

Op de Arent Janszoon Ernststraat bleef het bij een poging inbraak en die vond rond 00.50 uur plaats. Met zwaar vuurwerk werd geprobeerd om bij de school binnen te komen, maar dat lukte niet. Zondagavond tussen 22.00 en 23.00 uur zijn dezelfde personen ook bij de school gezien. Maandagochtend bleek dat er nog niet-ontploft zwaar vuurwerk bij de school achter was gebleven. De school is daarom tijdelijk ontruimd geweest.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):