woensdag, 1. november 2023 - 16:42 Update: 01-11-2023 16:43

Duo aangehouden in onderzoek naar Illegale handel in Pomeriaan-pups

Foto van hond met pups | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Met de aanhouding van twee verdachten komt een einde aan een onderzoek naar de illegale handel van jonge hondjes. Een man van 26 jaar en een 20-jarige vrouw zouden over een periode van ruim een jaar tientallen Pomeriaan-pups uit voornamelijk Oost-Europa in slechte conditie hebben doorverkocht.

De zaak kwam aan het rollen nadat Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals aan de bel trok. De organisatie doet zelfstandig onderzoek naar dierenleed en bekijkt onder andere onlineadvertenties. De verdachten gebruikten meerdere gebruikersnamen op voornamelijk Marktplaats voor hun verkoop.

Zieke pup

Na uitgebreid onderzoek kwam een 26-jarige man uit Best en een 20-jarige vrouw uit de gemeente Hoogeveen in beeld. Het duo is op woensdagochtend 1 november 2023 aangehouden in hun woningen. Bij de doorzoeking van hun woningen werd een ernstig zieke pup aangetroffen. Het dier is in beslag genomen en ondergebracht op een locatie waar het alle benodigde medische zorg krijgt.

Illegale handel

In de hondenhandel en -fokkerij vinden nog steeds misstanden plaats. Geïmporteerde honden of honden van illegale fokkers of handelaren hebben bijvoorbeeld niet de juiste vaccinaties, zijn niet gechipt en geregistreerd. De puppy’s kunnen te jong zijn en vaak niet goed gesocialiseerd. De herkomst van de dieren is niet altijd duidelijk.

Dierenleed

Uit onderzoek is gebleken dat het dierenleed enorm is. Vaak moeten de pups kort na aankoop naar de dierenarts voor de nodige nazorg. De nieuwe eigenaren hechten zich snel aan de pup, maar worden met zeer hoge rekeningen opgezadeld en regelmatig overlijdt de pup kort na de aankoop.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):